Droge bedoening: dit is waarom je soms niet nat wordt tijdens de seks

Body & Mind

Droge bedoening: dit is waarom je soms niet nat wordt tijdens de seks

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

24 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Aangezien &C's juninummer over niets minder dan seks gaat, plaatsen we elke dag een lekker seksartikel. Vandaag: (niet) nat worden tijdens de seks. Het is niet fijn, maar we hebben er allemaal weleens last van. Er zijn namelijk verschillende oorzaken waarom je vagina soms niet vochtig wordt.

Stukje wetenschap Als je opgewonden bent, gaat er bloed naar de genitaliën. Voor vrouwen betekent dat dat de clitoris en de vulva opzwellen, en de vagina daarop reageert door zichzelf te voorzien van natuurlijk glijmiddel. Het gevolg: de vagina wordt vochtig, dankzij de Bartholini-klieren. Deze klieren zorgen ervoor dat de boel lekker gesmeerd blijft en dat droogheid voorkomen wordt. Door droogheid kan de boel gaan schuren, en dat is niet prettig als de vagina wordt gepenetreerd of andere stimulatie krijgt. 'Nat worden is een natuurlijk proces om je voor te bereiden op seks,' zegt sekstherapeut Dr. Misty Smith. Je wordt nat als je opgewonden bent, dus het is belangrijk om te weten wat je opwindt. Als je je partner heel sexy vindt en de aanrakingen nog sexier zijn, is de kans groter dat je nat wordt. Maar je kan heel goed weten wat je lekker vindt, en alsnog niet nat (genoeg) worden. Dat kan verschillende redenen hebben.  Lees ook: Oef, liever niet: vijf dingen die je beter kunt laten voordat je seks hebt 1. Te veel seks Als jij en je bedpartner alle records verbroken hebben en bezig zijn geweest als konijnen, kan je maar beter even een rustpauze nemen. Je natuurlijke glijmiddel is dan gewoon op. Heb je echt nog zin? Niet-zo-natuurlijk glijmiddel is jouw beste vriend.

2. Antidepressiva Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je vagina droger wordt. Gebruik je medicijnen en heb je last van een droge vagina? Dan kan je beter even checken in de bijsluiter of dit een symptoom is. Vooral medicijnen tegen urine-incontinentie, antihistaminica en diuretica of antidepressiva kunnen een droge doos als gevolg hebben. 

3. Leeftijd Als je wat ouder wordt en in de overgang raakt, kan het voorkomen dat je last krijgt van vaginale droogheid. Bij 55 procent van de vrouwen in de overgang is dit eerder regel dan uitzondering, dus kijk er niet raar van op als je last krijgt van dit ouderdomskwaaltje. 

4. Niet opgewonden genoeg Natuurlijk kan het ook komen doordat je simpelweg nog niet klaar bent voor seks. Je hebt niet genoeg voorspel gehad, je bent niet in de mood of je vindt je partner eigenlijk toch minder leuk dan je dacht. Bij opwinding komt negen van de tien keer vocht vrij, dus dat zal zeker een stap in de goede richting zijn.

5. Roken In de vagina bestaat een natuurlijk evenwicht van bacteriën en schimmels, dit is heel normaal en houdt zichzelf in stand. Er zijn meerdere dingen die dit evenwicht kunnen verstoren, en een sigaret opsteken is daar één van. Ook is het roken van marihuana niet bevorderlijk voor je vaginale balans. Laat deze dus even lekker liggen en neem een avocado. Die is namelijk wél goed voor je vagina. 

 6. Pil Van sommige anticonceptiepillen is bekend dat er een verandering in de vaginale afscheiding kan voorkomen. Dit is niet bij alle pillen zo, dus kijk goed op de bijsluiter of jouw pil deze bijwerking heeft. Als je er heel erg last van hebt kan je naar de dokter gaan om te switchen van pil. Lees ook: 12 gestoorde synoniemen voor seks die je wil vermijden (maar eigenlijk ook weer niet)

7. Na de bevalling Moeders opgelet: in de periode na de bevalling en in de tijd dat er borstvoeding wordt gegeven, verandert je hormoonhuishouding. Hierdoor neemt de natuurlijke vaginale bevochtiging af. Dit kan maar enkele weken duren, maar sommige moeders hebben er maanden na de bevalling nog last van. Als er borstvoeding wordt gegeven, kan de vochtproductie nog langer duren.

8. Stress Help, je hebt stress. Naast dat het geen fijn gevoel is, kan het ook zorgen voor een droge vagina. In perioden van nervositeit en stress produceert het lichaam namelijk minder vocht. Als resultaat hiervan kan je droge ogen, een droge mond en een droge vagina krijgen. Probeer dus een beetje te relaxen, daar voel je je zelf ook lekkerder bij.

Oplossing Als je echt moeite hebt met nat worden en je er pijn of ongemak door ervaart, is het zeker nodig om daar wat aan te doen. De eerste stap is goed voorspel. Zorg dat je extra lang voorspel doet, en zo opgewonden mogelijk wordt. Heeft dat geen effect? Pak er dan wat glijmiddel bij, dat kan ook nog eens supersexy zijn. Je zal zien dat de seks veel fijner voelt.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen