Onderbroekwijsheid: dit zegt je afscheiding over je vruchtbaarheid

Body & Mind

Onderbroekwijsheid: dit zegt je afscheiding over je vruchtbaarheid

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 januari 2023 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

20 januari 2023 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Je afscheiding kan aardig wat vertellen over hoe het eraan toegaat in je lichaam. Zo zou je aan je afscheiding bijvoorbeeld kunnen aflezen hoe vruchtbaar je bent. Hoe? Dat pluizen we even voor je uit.

Dat slijm in je onderbroek is dus best wel handig. Naast dat afscheiding je baarmoeder beschermt tegen bacteriën en infecties, zorgt het er namelijk ook voor dat zaad makkelijk of juist minder makkelijk bij je baarmoeder komt, afhankelijk van wanneer je ovuleert. Afscheiding verandert dus gedurende je cyclus en kan je daardoor iets vertellen over je vruchtbaarheid. Met behulp van het boek Ben je ongesteld ofzo? van de Menstruatiemeisjes Honorata van den Akker en Lieke Smets, leggen we je uit hoe je wijzer wordt van je eigen string. 

Lees ook: Pijnlijke vagina tijdens je menstruatie? Dit is waarom

Weinig tot geen afscheiding In het begin van je cyclus, wanneer je menstrueert, heb je vaak weinig tot geen afscheiding. En als je al iets hebt, dan merk je daar door je ongesteldheid waarschijnlijk niks van. Het zal je niet verrassen, maar tijdens je menstruatie ben je dus niet op je vruchtbaarst. Geen afscheiding zorgt voor een lastige toegang voor de zaadcellen. Helaas voor jullie, jongens. 

Wat meer, plakkerige en witte afscheiding  Komt je afscheiding langzaam op gang en is het plakkerig, wit en een beetje lotion-achtig? Dan zit je waarschijnlijk in de volgende fase: de pre-ovulatie. Je komt steeds dichterbij je eisprong en je vruchtbare hoogtepunt, maar je bent er nog niet. Bijna, bijna, bijna. 

Veel, glibberige en elastische afscheiding  In het geval van je vruchtbaarheid geldt: hoe slijmeriger de afscheiding, hoe beter. Als je zwanger wil worden tenminste. Heb je veel afscheiding en is die nat, helder en glibberig? Dan ben je waarschijnlijk bij je ovulatie aangekomen. Ook wordt je afscheiding dan elastischer en kun je het goedje een paar centimeter uitrekken. 

Plakkerige en droge afscheiding  Na je eisprong verandert het baarmoederslijm weer en wordt het witter, dikker en droger. Dat betekent dat je weer in je pre-menstruatiefase terecht bent gekomen en je vruchtbaarheid en de hoeveelheid afscheiding afneemt. Even pauze dus, voordat het hele riedeltje weer opnieuw begint. 

Lees ook: Smeerboel in je onderbroek: deze vijf soorten afscheiding zijn er

Let erop dat je afscheiding niet op elk moment betrouwbaar te lezen valt. Na de seks of als je opgewonden bent, kan het resultaat bijvoorbeeld beïnvloed worden. Voor het beste resultaat kun je het beste direct na het douchen even wat slijm bij de baarmoedermond wegnemen met je vingers. Daarbij is je vruchtbaarheid afhankelijk van meer factoren dan alleen je afscheiding, dus is deze informatie op zichzelf niet betrouwbaar genoeg mocht je zwanger willen worden of juist op zoek zijn naar alternatieve anticonceptie.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Alles voor je body en mind

Wil je ook lezen