'Was in de sale!': waarom vertellen we na een compliment meteen hoe goedkoop onze kleding was?

Body & Mind

'Was in de sale!': waarom vertellen we na een compliment meteen hoe goedkoop onze kleding was?

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

1 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

'Leuke broek heb je aan.' 'H&M! 15 euro in de sale.' We doen het allemaal: de exacte prijs, locatie en hoeveelheid korting vermelden zodra we gecomplimenteerd worden op onze kleding. Maar waarom in godsnaam?

Laten we vooropstellen dat complimenten incasseren voor de meeste mensen niet makkelijk is. Volgens coach en adviseur Mark Mayfield heeft dat alles te maken met hoe we naar onszelf kijken, zo vertelt hij aan HelloGiggles. Wanneer iemand ons een compliment geeft, maar we onszelf op een andere, waarschijnlijk minder gunstige manier zien, worden we daar oncomfortabel van. Het gevolg? We gaan het downplayen

Toch is er iets aan lof voor onze outfits dat ervoor zorgt dat we vooral die complimenten graag omlaag halen. Soms zelfs met één woord: 'Zara', 'uitverkoop' of 'tweedehands!' Opnieuw leidt dat terug naar zelfbeeld. Kleding is een verlengstuk van onze persoonlijkheid: we kunnen er smaak, stijl en zelfs overtuigingen mee duiden. Een stuk zichtbaarder zelfs, dan veel andere aspecten van onze karakters, wat kleding eigenlijk best iets kwetsbaars maakt. Mocht er in dat uitgedragen deel van onze persoonlijkheid nog enige onzekerheid zitten, want, laten we wel wezen, hartstikke menselijk is, dan verklaart dat de neiging om complimenten over die nieuwe top, blouse, broek of jurk te pareren. 'Is gewoon van de Mango hoor.' Lees ook: Er bestaat iets als een praise kink en zo weet je of jij er ook een hebt Onderschat geslacht Vooral vrouwen hebben hier moeite mee, vertelt klinisch psycholoog Mariana Strongin. 'Vrouwen wordt vanaf jongs af aan geleerd om hun eigenwaarde te onderschatten en vooral niet op te scheppen. Dat zie je ook terug in dat vrouwen om dertig procent minder loon voor dezelfde baan durven te vragen. Mannen overschatten hun capaciteiten en prestaties, vrouwen onderschatten beide. Terwijl de kwaliteit heus niet verschilt.' Innen dus, dat volgende compliment. Al vond je het shirt dat je aan hebt achter een vuilnisbak. En als je toch bezig bent, vraag dan meteen om loonsverhoging.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen