Rise and shine: wanneer is het écht te vroeg om op te staan voor een gezond ochtendritueel?

Body & Mind

Rise and shine: wanneer is het écht te vroeg om op te staan voor een gezond ochtendritueel?

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

20 oktober 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 oktober 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Tegenwoordig staat heel het internet vol met ochtendroutines van fitgirls die beweren hun leven helemaal op de rit te hebben door hun gezonde en gedisciplineerde levensstijl. Het geheim? Retevroeg je wekker zetten, verdomme. Maar eh, bestaat er ook iets als té vroeg opstaan?

Voor de een ziet vroeg opstaan eruit als een Peijnenburg-reclame en voor de ander als een scène uit Shrek.

Goedemorgen First things first. Als je niet genoeg slaapt - rond de zeven á acht uur per nacht - kun je eigenlijk heel dat ochtendritueel volgestopt met yoga, mindfulness en gezonde sapjes in de prullenbak gooien. Voor de snelle rekenaars onder ons: als je om vijf uur in de ochtend op wil staan, moet je om negen of tien uur naar bed. Bekijk het zo: je haalt je telefoon 's ochtends ook liever niet van de lader voordat 'ie helemaal vol is.

Lees ook: Kneiteroud worden? Dit is het geheim van de oudste werkende dokter (101) ter wereld

Op rolletjes Structuur in je leven kan zeker geen kwaad. Als je interesse hebt in een healthy ochtendritueel hoort daar een vast slaapritme bij. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Dat zal wonderen doen. Voor je het weet zit jij in de Peijnenburg-reclame. Tenzij je Shrek leuker vindt natuurlijk. Dat kan ook.

Voordelen Elke ochtend vroeg opstaan getuigt van zelfdiscipline en maakt je een stuk actiever door de dag heen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het de kans op diabetes verlaagt. Effe voor de duidelijkheid: dit zegt niet dat avondpersonen geen discipline hebben en lui zijn met een grote kans op diabetes. De kans dat dit zich voordoet is alleen een wat groter. Doe ermee wat je wil.

Lees ook: Rise and shine: deze 4 ochtendrituelen kan je beter anders doen

Hulpgids Oké. Ochtendroutines zijn gezond en genoeg slaap is belangrijk. Dat staat genoteerd. Maar te vroeg opstaan? Dat bestaat eigenlijk niet. Soms voelt het misschien wel zo, maar het is dus vooral belangrijk dat je genoeg hebt geslapen.

Moeite met uit bed komen terwijl je al meer dan acht uur hebt geslapen? Dan hebben we een tip voor je. Doe meteen het licht aan en ga rechtop zitten. Je biologische klok wordt nu wakker waardoor je makkelijker uit bed komt. Gooi nu van dat ijskoude water in je gezicht en vervolg de rest van jouw routine en dingen die je altijd al hebt willen doen. Slaap je liever dan dat je ochtendyoga doet? Ook goed. Kan jou het schelen.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur