Rise and shine: deze 4 ochtendrituelen kan je beter anders doen

Body & Mind

Rise and shine: deze 4 ochtendrituelen kan je beter anders doen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

17 september 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

17 september 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Tom ten Seldam

Of je nou chronisch snoost, het ontbijt altijd skipt of eerst nog een uur op je telefoon scrolt: er zijn van die dingen die je elke ochtend hetzelfde doet. Beetje confronterend om er dan achter te komen dat je die misschien beter anders kunt doen. Zoals deze vier punten uit je ochtendroutine.

1. Tussen de lakens Ben jij georganiseerd als de neten en maak je je bed gelijk op nadat je eruit rolt? Kan je misschien toch beter niet doen. Onder die prachtig opgemaakte lakens is het namelijk warm en vochtig, waardoor er huisstofmijt en andere beestjes op afkomen. Als je je deken opengeslagen op bed houdt, komen ze er minder graag. Pluspunten voor de sloddervossen dus.  Lees ook: Friends in de herhaling: series opnieuw kijken is goed voor je 2. Uitstelgedrag Ontelbaar vaak je wekker snoozen zodat je nog heel even van die zoete slaap kan genieten. Zijn we daar niet allemaal schuldig aan? Slecht nieuws: ook dat is niet helemaal goed voor je. Je lichaam raakt namelijk helemaal van slag als je steeds wakker wordt en weer in slaap kukelt. De oplossing: gewoon gelijk je bed uit. Ja, wij zijn er ook niet blij mee.  3. Na het spugen  Ondertussen weten we dat je 's ochtends het best je tanden kan poetsen vóór het ontbijt in plaats van erna. En er komt nog meer bij kijken: het is namelijk niet de bedoeling dat je je mond spoelt nadat je dat witte goedje uit hebt gespuugd. Door te spoelen raak je de fluoride uit de tandpasta kwijt, die juist bedoeld is om je tanden te beschermen. Dat wordt dus even met een droge tandpasta-mond leven. 4. Bakkie troost  Er is niets mis met wakker worden met een lekker kopje koffie. Blijkt alleen wel dat het handiger is om dat bakkie pleur niet meteen, maar minstens een uur nadat je wakker wordt naar binnen te slurpen. Komt door het hormoon cortisol. Dat doet de cafeïne teniet, waardoor je je dus niet energieker voelt. Wacht dus nog even en drink in de plaats een groot glas water. Na een uurtje kan je dan gewoon je gebruikelijke leut opslobberen. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer Body & mind