Kneiteroud worden? Dit is het geheim van de oudste werkende dokter (101) ter wereld

Body & Mind

Kneiteroud worden? Dit is het geheim van de oudste werkende dokter (101) ter wereld

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 oktober 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

19 oktober 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

En nee, je hoeft er niet voor naar dat ene Italiaanse dorp te verhuizen waar op wonderbaarlijke wijze één op de tien inwoners honderd plus wordt. De 101-jarige neuroloog Howard Tucker houdt zijn brein op een andere manier scherp. Op drie andere manieren, eigenlijk.

Tucker werkt al ruim zeventig jaar als dokter en neuroloog, wat hem inmiddels zelfs een Guinness World Record heeft opgeleverd. Ook zijn vrouw Sara, met wie hij al 66 jaar getrouwd is, werkt op 89-jarige leeftijd nog steeds in de psychiatrie. Natuurlijk heeft dat te maken met goede genen, geeft de neuroloog toe aan CNBC, maar er is ook een principe dat hem al jaren heilig is. 'Keep you mind engaged through work, social and entertainment activities.' Naarmate we ouder worden, veranderen onze mentale capaciteiten. Delen van ons brein kunnen slinken, de communicatie tussen neuronen gaat achteruit en er stroomt minder bloed naartoe. Des te belangrijker dat je je hersenen, net als spieren in je lichaam, blijft trainen. Daar heeft Tucker iets op bedacht. Aan de hand van drie dagelijkse rituelen houdt hij dat koppie van 'm erbij. Lees ook: Bizarre beesten: dit is waarom mannelijke muizen als de dood zijn voor bananen 1. Ga naar je werk Of concreter: ga niet met pensioen. Ja, dat is voor ons ook een fikse tegenvaller, maar het is toch echt wat de neuroloog heeft gezegd. Hij haalt onderzoeken aan die bewijzen dat er een verband is tussen er op carrièregebied tussen uit knijpen en een verminderd cognitief vermogen. 'Vrijwilligerswerk, een hobby uitoefenen en nieuwe vaardigheden leren zorgen voor mentale stimulatie. Als zestiger studeerde ik zelf bijvoorbeeld rechten in de avond, terwijl ik overdag fulltime in de medische wereld werkte.' Je moet er maar zin in hebben.

2. Blijf sociaal Sterke sociale relaties zijn heel belangrijk, al helemaal als er op je oude dag ook geen partner (meer) in beeld is. Die relaties zorgen ervoor dat ons geheugen stabiel is en onze hersenen blijven functioneren zoals zou moeten. Ben je zo oud als Tucker, dan is het waarschijnlijk dat je al afscheid hebt moeten nemen van een hoop mensen van je leeftijd. Maar richt je dan tot jongere mensen, is zijn advies, bijvoorbeeld op dat werk waar je dus nooit afscheid van gaat nemen. Nee, wij zijn ook nog niet aan die zin gewend. 3. Lees voor je plezier Voor iedereen die had gehoopt dat dit laatste punt iets was als 'eet elke dag een zak chips leeg' of 'het is juist goed om twee flessen wijn per week weg te werken': sorry, dat is 't niet. Het blijft wat degelijker, maar then again, die Tucker is vast ook een hartstikke degelijke vent. Hoe dan ook, we moeten aan de boeken. Door onszelf te verliezen in een goed boek, fictie of non-fictie, vragen we ons brein namelijk om een hoop nieuwe informatie te verwerken. 'En dat is key om je hersenen scherp te houden,' aldus Tucker. Zelf leest de neuroloog het liefst biografieën en detectives, maar met de nieuwe Colleen Hoover ben je vast ook hartstikke lekker bezig. Enne, dan kijken we nog wel even wanneer we stoppen met werken.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen