Had je nog niet aan gedacht: dit zijn 5 dingen die je ook met je vakantiegeld kunt doen

Body & Mind

Had je nog niet aan gedacht: dit zijn 5 dingen die je ook met je vakantiegeld kunt doen

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

6 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

6 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Als je in loondienst bent, kun je binnenkort je vakantiegeld verwachten - het voelt bijna als een tweede kerst voor volwassenen. Wat zijn je plannen dit jaar? Een dagje uitgebreid shoppen of een nieuwe laptop? Of misschien ga je je vakantiegeld dit keer wel op een van deze vijf manieren besteden.

Je vakantiegeld bedraagt 8 procent van je jaarsalaris, wat al snel oploopt tot 1.000 euro of zelfs meer. Natuurlijk kun je hier een fantastische vakantie van plannen - en dat is zeker aan te raden als je daar gelukkig van wordt. Maar sta ook eens stil bij deze alternatieve bestedingen!

1. Pensioen Toegegeven, het klinkt misschien als een saaie opener, en velen van ons schuiven dit onderwerp liever voor zich uit. Maar een beetje vooruit denken kan geen kwaad, vooral als je niet met financiële zorgen je oude dag wilt doorbrengen. Vooral voor ondernemers of zij die geen pensioen opbouwen via werk, is het slim om zelf iets op te bouwen.

2. Investeer in jezelf Nee, helaas… We hebben het hier niet over een nieuwe designer tas. Denk je aan een carrièreswitch? Dan kan een cursus of opleiding een slimme zet zijn. Zelfs als je geen andere baan overweegt, kan zo'n investering lonend zijn. Wie weet leidt een nieuwe vaardigheid tot een hoger inkomen.

Lees ook: Poenpraat: 'Dit vind ik een hele leuke manier van geld sparen'

3. Schulden aflossen Dit is misschien niet het gezelligste onderwerp. Toch kiezen veel Nederlanders ervoor om hun vakantiegeld te gebruiken om schulden af te lossen in plaats van het aan vakanties te spenderen. En dat is een verstandige keuze, want rente op schulden loopt alleen maar op. Tip: als je gaat aflossen begin je het beste met de schulden met de hoogste rente.

4. Tijd Misschien had je hier nog niet aan gedacht, maar je vakantiegeld kan je ook tijd kopen. Nou ja, figuurlijk dan. Door taken zoals schoonmaken of klusjes uit te besteden, win je tijd voor jezelf.

5. Beleggen Het is een minder besproken optie, maar als je je vakantiegeld niet meteen nodig hebt, overweeg dan om het te beleggen. Stel je voor: je belegt 1.700 euro vakantiegeld. Laat dit twintig jaar staan tegen een gemiddeld rendement van 6 procent per jaar, en je ziet dat bedrag groeien naar 5.452 euro. Let wel, dit is een schatting. En natuurlijk brengt beleggen risico's met zich mee.

En als het idee om je vakantiegeld aan iets 'praktisch' uit te geven je niet bevalt, overweeg dan het merendeel opzij te zetten voor de toekomst en trakteer jezelf met een klein deel op een gezellige lunch. Zo maak je een slimme keuze en geniet je toch van een verwenmomentje. Win-win!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind