Een gebroken hart bestaat écht (en 4 andere dingen die je nog niet wist over het vrouwenhart)

Body & Mind

Een gebroken hart bestaat écht (en 4 andere dingen die je nog niet wist over het vrouwenhart)

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

24 februari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

24 februari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Je hebt de film Mannenharten en zelfs Mannenharten 2, maar waarom er nog nooit een film is gemaakt over vrouwenharten blijft ons een raadsel. Het vrouwenhart is juist super interessant als je het ons vraagt. Wist je bijvoorbeeld dat er best wat verschillen zijn tussen het mannelijke en het vrouwelijke hart? 

Janneke Wittekoek is cardioloog en specialiseert zich in het vrouwenhart, dus we belden haar op met een brandende vraag: wat zijn dingen die veel mensen eigenlijk helemaal niet weten over dat vrouwenhart?

  1. Wist je dat… veel gynaecologische aandoeningen ook een rol spelen bij hart- en vaatziekten? Onlangs bleek uit onderzoek dat bepaalde gynaecologische aandoeningen, zoals endometriose en PCOS, ook risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dat niet alleen, hormonen spelen ook een grote rol in de gezondheid van het vrouwenhart. Zo worden heftige overgangsklachten eveneens gezien als een belangrijke risicofactor. Alsof de overgang op zichzelf al niet ruk genoeg is…

  2. Wist je dat… mensen echt een gebroken hart kunnen hebben? We hebben het hier over het 'gebroken hart syndroom', waarbij intens liefdesverdriet of een heftige stressreactie op een emotionele gebeurtenis- bijvoorbeeld door het verliezen van een partner of uitgaan van een relatie - kan leiden tot hartfalen. Je kunt hiervoor worden opgenomen in het ziekenhuis, en in het ergste geval kun je eraan overlijden. En raad eens wie hier het meest vatbaar voor zijn? Juist, in negentig procent van de gevallen zijn het de vrouwen.

  3. Wist je dat… het vrouwenhart veel is gevoeliger voor stress dan het mannenhart? Ja, stress hoort bij het leven, maar voor vrouwen kan te veel langdurige stress serieus gevaarlijk zijn. Chronische stress kan leiden tot ernstige hartproblemen, zoals een hartinfarct. Oppassen dus. Binnenkort even een vakantie plannen om te ontspannen? Doktersadvies.

  4. Wist je dat… vrouwen andere symptomen hebben van hart- en vaatziekten? Klachten als een drukkende pijn op de borst kennen we allemaal, maar die klachten zijn niet altijd van toepassing op vrouwen. Zij ervaren vaker symptomen zoals pijn tussen de schouderbladen, vermoeidheid, griepklachten en het gevoel dat hun beha te strak zit. Bij die laatste is het natuurlijk wel verstandig om even dubbel te checken of het niet gewoon tijd is voor een grotere maat. 

  5. Wist je dat… dit het allerbelangrijkste is voor de gezondheid van het (vrouwen)hart? Op de vraag wat het beste is om je hartgezondheid te verbeteren antwoordt Janneke: 'Bewegen. Wandelen is soms al genoeg. Dat is gezond voor je lichaam maar ook therapeutisch voor je brein, waardoor je minder stress hebt en ook beter gaat slapen. Daardoor kun je weer makkelijker een gezonde levensstijl aanhouden. Als ik bewegen in een pil zou kunnen voorschrijven, dan zou dat al heel wat hart- en vaatziekten en klachten schelen.'

Meer weten over het vrouwenhart? Vorige week bracht Janneke Het Vrouwenhart: Het handboek over jouw hartgezondheid uit.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind