Tampon talk: deze 6 mythes over tampons kende je nog niet

Body & Mind

Tampon talk: deze 6 mythes over tampons kende je nog niet

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

7 juli 2023 om 08:00

Gepubliceerd op

7 juli 2023 om 08:00

De een gebruikt liever tampons, waar de ander maandverband prettiger vindt. Misschien wel omdat ze geen zooi in hun lijf willen stoppen. Is dat terecht? Want wat is nu eigenlijk waar over tampons? Deze zes mythes kunnen in ieder geval linea recta de prullenbak in.

1. Je moet nooit slapen met een tampon in Fabel. Je mag wel slapen met een tampon in, alleen niet langer dan acht uur per nacht. Aangezien de meesten van ons dit niet halen, is er geen probleem als je met een tampon in slaapt. Let er dus wel op als je, lucky you, een nachtje pakt van langer dan acht uur. Het is namelijk nooit goed om langer dan acht uur een tampon in te hebben. Bacteriën krijgen hierdoor vrij spel, en dat kan leiden tot het toxic shock syndrome. TSS is een heftige allergische reactie, die in extreme gevallen dodelijk kan aflopen. Zorg dus gewoon dat je je tampon niet te lang inhoudt, dan is er niks aan de hand. Lees ook: Komt squirtvocht nou wél of niet uit je blaas?

2. De maat van je tampon maakt niet uit Wel. En het is nog belangrijk dat je de goede maat kiest ook. Wat er namelijk kan gebeuren als je een tampon in doet met een te hoge absorbtie voor jouw flow, is niet mals. Je vagina kan dan uitdrogen en zorgen voor gaatjes in de vaginawand. Vind dus uit welke maat goed werkt voor jou, en wijk daar zo min mogelijk vanaf. 

3. Tampons kunnen niet over datum raken Niet correct. Tampons kunnen zeker wel over datum raken. En dan vooral die oude die ergens onderin je tas zwerven. Deze tampons moeten eigenlijk na een paar weken weggegooid worden. Als je ze in de originele verpakking of een afgesloten doosje bewaart, kan je er wel erg lang mee doen.

4. Het maakt niet uit welk merk je koopt Het is wel belangrijk om te letten op welk merk je in je poes stopt. De meeste tampons worden namelijk van synthetische stoffen gemaakt en kunnen plastic en parfum bevatten. Het beste is daarom om tampons te kopen van 100 procent (biologisch) katoen. Daarmee weet je zeker dat je geen zooi in je lijf stopt. Je vagina is heel gevoelig en je wil nu eenmaal geen risico's lopen als het om je gezondheid down under gaat.  Lees ook: Raar maar waar: in dít seizoen is een penis het grootst

5. Je kunt een tampon kwijtraken Dit is de angst van vooral veel jonge mensen, want waar gaat dat ding dan heen? En wat gebeurt er als je het touwtje kwijtraakt? Wees gerust. Hij blijft gewoon zitten waar die zit. Een tampon past namelijk niet door de baarmoedermond en kan dus ook zeker niet in je baarmoeder belanden. Als hij per ongeluk te diep zit, probeer hem dan gehurkt uit te persen. Of probeer hem met schone vingers eruit te vissen. Die tampon zit natuurlijk vol met bacteriën dus het is wel belangrijk dat hij eruit komt. Als dit niet lukt, breng dan even een bezoekje aan de huisarts.

6. Je kan niet zwemmen met een tampon in Tuurlijk wel, je kan rustig een duik nemen met een tampon in. Deze is sterk genoeg om je bloed op te vangen en ervoor te zorgen dat er geen bloed in je gloednieuwe spierwitte zwemkleding komt. Zorg voor de zekerheid wel dat je hem van tevoren even ververst. Je tampon dan hè, niet je gloednieuwe spierwitte broekje.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen