Komt squirtvocht nou wél of niet uit je blaas?

Body & Mind

Komt squirtvocht nou wél of niet uit je blaas?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

5 mei 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

5 mei 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Hoera, wetenschappers zijn er eindelijk achter wat er precies gebeurt als mensen met vagina's squirten! We weten inmiddels dat het onderzoek naar het vrouwelijke geslachtsorgaan enorm achterloopt, maar anno 2024 is het dan toch echt duidelijk. Of ja, bijna dan.

Zo'n 54% van alle vrouwen kunnen squirten tijdens de seks na het stimuleren van de g-spot, soms voor een orgasme en soms tijdens een orgasme. Vrouwen vertelden dat het vlak voor het squirten voelt alsof ze heel nodig moeten plassen, waarna er soms een grote hoeveelheid vocht wordt vrijgelaten. In porno wordt het squirten vaak erg overdreven, waardoor er een flink taboe omheen hangt en mensen zich er weleens voor schamen, omdat ze bang zijn dat het urine is. Maar is dat wel zo?

Lees ook: Raar maar waar: in dít seizoen is een penis het grootst

Nat, natter, natst In 2015 dachten Franse onderzoekers dat het squirtvocht – helaas is daar geen ander woord voor, dus daar moeten we het mee doen – een combinatie was van urine en vloeistof uit de klieren van Skene. Die klieren zijn vergelijkbaar met het mannelijke prostaat en zitten tussen de urinebuis en de vagina. Ze zorgen ervoor dat je nat kunt worden tijdens de seks. Die Franse wetenschappers verzamelden vloeistof uit de urine bij zeven deelnemers voor én na de seks. Bij vijf van de zeven deelnemers zat er na de seks en na het squirten vloeistof van de klieren van Skene bij de urine.

Maar een nieuwe Japanse studie deed daar nog een schepje bovenop. Ze leegden namelijk de blaas van vijf deelnemers en vulden het daarna met een blauwe vloeistof, zodat ze het squirten konden visualiseren. Jep, ook dat is wetenschap. Bij elke deelnemer was het squirtvocht blauw, wat bewees dat de blaas inderdaad de bron is van squirten. Bij vier van de vijf deelnemers bevatte het vocht ook vloeistof uit de klieren van Skene.

Lees ook: Het hele alfabet af: blijkbaar heb je naast een G-spot ook een O-spot

Zijn er vrijwilligers? Toch zitten er wat haken en ogen aan dit onderzoek. We weten namelijk nog steeds niet precies of het vocht dat uit de blaas komt tijdens het squirten hetzelfde is als urine, of dat het simpelweg alleen door de blaas passeert. Squirtvocht is namelijk geur- en kleurloos, en smaakt volgens squirters zelf ook niet naar urine. Om erachter te komen wat het wel precies is, is nog veel meer onderzoek nodig. Dus: wordt waarschijnlijk over tien jaar pas vervolgd.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer Body & Mind

Meer van deze auteur