Schijtirritant, een opgeblazen buik: dit is hoe je ervan afkomt

Body & Mind

Schijtirritant, een opgeblazen buik: dit is hoe je ervan afkomt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

29 januari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

29 januari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Een opgeblazen buik behoort tot een van de mindere dingen van het leven. Het kan je maaltijd verpesten, het kan ervoor zorgen dat je je ineens niet meer lekker voelt in die ene outfit en bovendien voel het gewoon vervelend. Schijtirritant, dat is het.

Daarom zeggen wij dat we opgeblazen buiken gewoon achter ons moeten laten. We laten ze in januari, en wel zo.

Oorzaken opgeblazen buik De oorzaak van (het gevoel van) een opgeblazen buik is vaak gas in het darmstelsel. Dat zit er altijd, maar enkel in kleine hoeveelheden. In het geval van dat opgezette gevoel, is er meer gas in het darmstelsel dan nodig. Hoe je het zover hebt laten komen? Misschien heb je te snel gegeten, waardoor er bij elke hap eten, ook een hap lucht naar binnen kwam. Of misschien ligt het aan wát je hebt gegeten: sommig eten zorgen voor meer gasvorming. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met ei, bonen, knoflook en pittig eten. Ook lightproducten, vetten, lactose, tarwe en natuurlijk koolzuurhoudende dranken kunnen dit effect hebben. Het zou ook zomaar kunnen dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Zonder genoeg vezels krijg je last van verstopping, wat ook voor gasvorming kan zorgen. Hetzelfde verhaal geldt voor water: om het opgezette gevoel te vermijden is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Je kunt natuurlijk ook last hebben van een ziekte, aandoening of allergie, maar hoe dan ook: het gas dat naar binnenkomt, moet er ook weer uit. Dus daar ga je, met je opgeblazen buik. 

Lees ook: Shit, altijd weer die katerpoep: dit doet alcohol met je darmen

Dit doe je tegen het opgezette gevoel Als het even duidelijk mag zijn: drink dus wél genoeg water, eet genoeg vezels, eet langzaam en vermijd eten dat voor gasvorming zorgt. Toch zin in een gerecht met bonen? Hartstikke prima, maar dat is dan risico van het vak. Het is aan jou of je dat opgezette gevoel er voor over hebt. Ach, vanavond blijven we toch thuis.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur