Shit, altijd weer die katerpoep: dit doet alcohol met je darmen

Body & Mind

Shit, altijd weer die katerpoep: dit doet alcohol met je darmen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

28 april 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

28 april 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Je had waarschijnlijk al door dat je de dag na het drinken van alcohol opvallend veel op het toilet zit. Erg hatelijk en schijtirritant, maar waarom gebeurt dat toch steeds?

Vooral jammer als die uitschieter in je alcoholgebruik toevallig op een doordeweekse dag viel, en je nu met overstuurde darmen naar je werk moet.

Alcohol en darmen  Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we hebben het over diarree. En over die drang om regelrecht naar het toilet te lopen zodra je wakker wordt. Het is een universele ervaring na het drinken van alcohol en je hebt het allemaal te danken aan ethanol, een bestanddeel in alcohol. Ethanol laat je spijsvertering sneller werken, waardoor de hele mikmak goed overstuur raakt. Het gevolg? Die sprintjes van het bed naar het toilet.

Nog even over die diarree: doordat de spijsvertering in een stroomversnelling raakt kan de dikke darm zijn werk minder goed doen. Het resultaat is dat de dikke darm niet genoeg tijd krijgt om het meeste water op te nemen. Daarnaast irriteert alcohol de darmen en veroorzaakt het ontstekingen in het darmslijmvlies (hállo, krampen). Daar zit je dan, met je goede gedrag.

Diarree of volledig uitgedroogd Niet alleen het water wordt niet meer goed opgenomen, ook de opname van voedingsstoffen blijft achterwege. En alles wat niet kan worden opgenomen, gaat er regelrecht weer uit. Dat verklaart die opvallend frequente toiletbezoeken the day after. Maar alcohol kan ook het tegenovergestelde effect hebben.

Lees ook: Kakken voor dummies: deze drie yogaposes helpen bij een betere stoelgang

Dat komt door het hormoon vasopressine. Normaal gesproken zorgt dat hormoon ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt en niet meteen alles eruit plast. Drink je alcohol, dan wordt de aanmaak van vasopressine tegengehouden. Hoe minder van dat hormoon, hoe meer je moet plassen. Maar zonder genoeg vocht raak je verstopt én uitgedroogd. Probeer dan maar eens te poepen morgenvroeg. Oh, en heb je bier gedronken? Dan kun je door de hoge hoeveelheid koolhydraten ook nog 'es last krijgen van winderigheid en (nog meer) kramp. 

Proost alvast, voor volgend weekend. Opdat iedereen en zijn moeder er zonder darmproblemen vanaf mag komen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur