Gas erop: van deze gezonde dingen krijg je een opgeblazen buik

Body & Mind

Gas erop: van deze gezonde dingen krijg je een opgeblazen buik

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 oktober 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

18 oktober 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Na een bord bruine bonen is de game on. Wie laat de meeste scheten? Nadeel: je hebt een pijnlijke opgeblazen buik en een stinkende woonkamer. Maar wist je dat de winderigheid ook door ander eten kan komen? Zelfs gezonde dingen als frambozen kunnen zorgen voor unwanted gassen.

'Gassen worden meestal veroorzaakt door de spijsvertering of de gisting van onverteerde koolhydraten door bacteriën in de dikke darm', zegt Malina Malkani, woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics. En daar valt meer voeding onder dan je denkt.

1. Lightproducten In veel 'suikervrije' producten als proteïnerepen zitten wel sugar alcohols, a.k.a. polyols. Dit is een vervanger van suiker, want het smaakt net zo zoet. Het probleem is alleen dat we deze suikeralcoholen slecht kunnen verteren. Deze blijven dus hangen in het darmgebied en zorgen ervoor dat je gassen krijgt. Die gassen gaan gisten in de darmen en tada: opgeblazen buik. Een paar woorden waar je op moet letten op de verpakking van producten zijn: sorbitol, mannitol en xylitol, volgens Malkani.

Lees ook: Ben jij nooit ziek? Zou zomaar eens met de grootte van je billen te maken kunnen hebben

2. Groenten en fruit Dacht je dat je goed bezig was met je linzensalade, je bord bloemkool of je bakje gemengd fruit, krijg je te horen dat je overtollige gasproductie daarvan kan komen. Bummer. Natuurlijk zijn groenten en fruit goed voor je, maar sommige hiervan staan garant voor een avondje scheten laten en opgeblazen food baby's waar je u tegen zegt. In groenten en fruit zitten namelijk heel veel vezels, waar gassen uit kunnen ontstaan. Waarom zijn die vezels dan zo'n bronnen van scheten en een opgeblazen buik? Dit komt doordat er in vezels veel onverteerbare koolhydraten zitten die leiden tot gas. Bonen, doperwten, kikkererwten, linzen, kool, spruiten, peren, appels en frambozen zijn bijvoorbeeld boosdoeners.

3. Vetten Etenswaren die hoog zijn in vetten zijn moeilijker te verteren voor je lichaam. Dit kan helpen om je langer vol te laten voelen, maar dat betekent ook dat de voeding meer tijd heeft om te gaan gisten in je darmen. En dit zorgt voor een opgeblazen gevoel en extra gas, volgens the Mayo Clinic. Dat McChicken-menu en die cheeseburger van de McDonalds moet je maar niet eten als je een dateavond hebt gepland. Van scheetjes inhouden kan je nare buikpijn krijgen. 

4. Lactose 65 procent van de populatie is lactose-intolerant, dat betekent dat ze het enzym dat nodig is om voeding met lactose te verteren, niet hebben. Dit kan er daarom voor zorgen dat de voeding zich gaat gisten in de darmen en weer zorgt voor buikpijn en winderigheid. Laat de yoghurt en andere zuivel dus voor wat het is, en drink een glas amandel-, haver- of kokosmelk

Lees ook: Tampon talk: deze 6 mythes over tampons kende je nog niet

5. Tarwe Is tarwe nu wel goed voor je of niet? Dat is een vraag waar vele mensen en voedingsdeskundigen zich over buigen. Wat we in ieder geval weten is dat het voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit niet goed is. Voor deze mensen veroorzaakt tarwe spijsverteringsproblemen, zoals; een opgezette buik, gasvorming, diarree en buikpijn. Deze groep kan alles met tarwe dus beter laten staan. Eet in plaats daarvan zoveel mogelijk glutenvrij. 

6. Bier en koolzuurhoudende dranken Oké, onder de term 'gezond' past dit niet echt, maar we zetten het er toch maar even bij. De term 'bierbuik' is namelijk niet voor niets. 'Bier is een koolzuurhoudende drank gemaakt uit bronnen van fermenteerbare koolhydraten zoals gerst, mais, tarwe en rijst, met daaraan toegevoegd wat gist en water. Daarom bevat het zowel gas (kooldioxide) als fermenteerbare koolhydraten, twee welbekende oorzaken van een opgeblazen gevoel', zegt voedingsdeskundige Juglen Zwaan. Een avond flink doorgepakt en meer bier gedronken dat er in de tap zat? Bereid je voor op een nacht met windkracht. 

Als je echt veel last hebt van een opgeblazen gevoel en winderigheid, probeer dan het eten van deze voedingsmiddelen te verminderen. Let er wel op dat je nog genoeg vitamines binnenkrijgt en schrap niet radicaal hele voedingsgroepen uit je dieet. Breng bij aanhoudend ongemak even een bezoekje aan de dokter of maak een afspraak bij een diëtist.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen