Oei, kan je tandarts het zien als je gepijpt hebt? Tandarts Merel Beks geeft antwoord

Body & Mind

Oei, kan je tandarts het zien als je gepijpt hebt? Tandarts Merel Beks geeft antwoord

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

9 juni 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

9 juni 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Al eerder leefde deze vraag op social media, maar een duidelijk antwoord is er nog niet van gekomen: is het waar dat tandartsen het aan je gehemelte kunnen zien wanneer jij iemand orale seks hebt gegeven? Wij belden tandarts Merel Beks - je weet wel, die ooit ook meedeed aan De Bachelor - op om er achter te komen hoe dit nou echt zit.

Een tijdje geleden bliezen er meerdere TikTok video's op die beweerden dat tandartsen aan blauwe of rode plekken in je mond kunnen zien wanneer jij orale seks hebt gegeven. En wel zo: je gehemelte heeft een hard gedeelte (je weet wel, die ribbeltjes aan de voorkant) en een zacht gedeelte daarachter. Dit zachte gedeelte zou niet zo goed tegen een stootje kunnen, al wil dat nog wel eens gebeuren tijdens een pijpbeurt. Door de continue stoten er tegenaan ontstaan kneuzingen in dat zachte gedeelte, en komt je tandarts zo in een klap meer te weten over je hete date van gisteravond dan je beste vriendin.

WAT? Is het dan daadwerkelijk af te lezen? Merel Beks, die in 2022 afstudeerde als tandarts en sindsdien werkzaam is in een praktijk, moest dit (helaas) bevestigen: ja, het is waar dat het achterste van je gehemelte je slaapkameractiviteiten kunnen verraden. Dit zachte gedeelte bestaat namelijk uit weefsel dat meer doorbloed is. 'Omdat dit weefsel dunner is kunnen er sneller blauwe plekken of rode spikkeltjes ontstaan,' volgens Merel. 

Lees ook: Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de dokter

Gedoemd? Oké, genoeg medische praat: hoe lang zijn deze blowjob bruises dan zichtbaar? Merels schatting zit op twee à drie dagen. 'Dit is wel per persoon anders, maar het ligt er vooral ook aan hoe ruig jij te werk bent gegaan. Als je het gewoon goed doet, dus niet zo tegen je gehemelte aan het stoten bent, dan krijg je die kneuzingen niet.' Oké, wel een lichte geruststelling toch? We hoeven ons in ieder geval geen zorgen te maken, want blijvende schade zoals deukjes maak je niet. 

Geruststelling Verder benadrukt Merel dat we ons er ook vooral niet voor hoeven te schamen. 'Letten we (als tandarts) er op? Jawel, maar we zouden niet vragen of het komt door het pijpen. Er kunnen meerdere redenen zijn voor die plekken: te heet eten of als iemand ineens een heel stokbrood wil doorslikken, haha. Ik zou het ook nooit aankaarten tenzij het verontrustend aanwezig is.' Leverden de pijpplekken wel eens ongemakkelijke momenten op in de behandelkamer? 'Nee,' lacht Merel. 'Als tandarts leg je niet direct díé connectie. En als het zou gebeuren zou ik het alleen maar grappig vinden. Net als wanneer iemand zelf tegen mij zou zeggen van, hé, ik heb gisteren dit en dit gedaan, zou je eens kunnen kijken of je het kan zien aan mijn mond?'

Lees ook: Loop je met een menstruatiecup risico op de tamponziekte?

Dus, feit of fabel? De TikTokvideos zaten er dus niet compleet naast: er kunnen zeker blauwe plekken ontstaan na een blowjob, maar Merel is die typerende, megagrote blauwe afdruk in de behandelingsstoel in ieder geval nog niet tegengekomen. 'Ik denk persoonlijk ook dat het (op internet) groter wordt gemaakt dan dat het is, het is heel erg opgeblazen. Je hoeft je niet druk te maken. En mocht je wel een keer binnenlopen met een blowjob bruise zit je tandarts je in ieder geval niet te veroordelen,' laat Merel weten. Wat je mond te vertellen heeft Wist je dat je mond nog meer geheimen te vertellen heeft naast het verraden of jij en je date de derde honk hebben gehaald? Zo valt drugsgebruik te spotten en of je veel overgeeft, maar ook je dominante hand en zelfs een zwangerschap. Zo had Merel laatst een vrouw in de stoel met veel bloedend tandvlees, wat een teken kan zijn dat de ooievaar binnenkort een bezoekje komt brengen. 'Toen ik haar vroeg of ze zwanger kon zijn zei ze dat ze het wel aan het proberen was. Aan het eind van de week gaat ze testen en hoort ze het.' Je hoort het hier: niet nodig om zo’n peperdure echo te betalen wanneer je ook een bezoekje kan brengen aan je tandarts.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen