Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de dokter

Body & Mind

Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de dokter

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 februari 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

11 februari 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Anne Claire de Breij

Met een kalknagel durven we best naar de dokter, maar moet je ondergoed uit voor je klacht, dan zijn we toch wat huiverig. Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest.

Een huisarts heeft in Nederland gemiddeld 2.300 patiënten. Per dag komen er gemiddeld 28 op spreekuur, en ze bezoeken er wekelijks zo'n 12 aan huis. Je kunt je voorstellen: die zijn wel wat gewend en hebben echt alles weleens gezien. En toch zijn er een hoop aandoeningen waarvoor we ons schamen.

1. Aambeien Het grootste taboe? Alles rondom de anus, aldus huisarts Janny Dekker tegen RTL Nieuws. Zoals aambeien, taboeonderwerp nummer één. Een behandeling stellen veel mensen dan ook (te) lang uit. Dekker: 'Ze zijn bang voor een onderzoek, omdat ze zich letterlijk moeten blootgeven.' Nergens voor nodig: huisartsen zien dagelijks wel iemand met aambeien, dus ervan opkijken doen ze echt niet meer.

Lees ook: Heb je een relatie nodig om gelukkig te zijn? Misschien heb je wel een relatieverslaving

2. Erectiestoornissen Voor een probleem dat bij zo'n dertig procent van de mannen tussen de vijftig en zeventig jaar voorkomt, zien huisartsen verdomd weinig patiënten in hun praktijk. Uit onderzoek van tijdschrift GezondNU blijkt dat van hun 524 ondervraagden, 41,6 procent zich schaamt om met erectie- of libidoproblemen een bezoekje aan de huisarts te brengen. Vooral mannen (45,4 procent) en mensen onder de dertig (65,5 procent) vinden dit gênant.

3. Winderigheid We doen het allemaal zo'n tien keer per dag en het is een doodnormaal proces, maar praten over scheetproblemen? Neuh.

4. Vaginale schimmelinfecties en soa's Je zou het misschien niet verwachten, maar jongvolwassenen praten hier over het algemeen best makkelijk over. 'Bulten, wratjes of soa's zijn voor hen vaak al geen lastig onderwerp meer,' aldus huisarts Dekker tegen RTL. Het zijn de generaties erboven die er moeite mee hebben. Wat betreft die soa's: je kunt je bij de GGD anoniem laten testen. Je huisarts komt het nooit te weten. Ook dat een stap te ver? Bestel een soa-zelftest – al zijn die niet honderd procent betrouwbaar.

Lees ook: Happy Sex Toy Day: deze 5 seksspeeltjes komen als beste uit de test

5. Ongewenst urineverlies Veel vrouwen zitten hier zo mee, dat ze een gesprekje met de huisarts zorgvuldig vermijden. En dat terwijl maar liefst een kwart van de vrouwen er weleens mee te maken heeft. Een paar sessies met een fysio kan de boel bovendien al fiksen. Gewoon met je plasje naar de dokter, dus.

Liever een vrouw Tot slot: durf je wel, maar alleen naar een vrouwelijke huisarts? Je bent niet de enige: 1 op de 8 vrouwen stelt een consult uit als ze een mannelijke dokter krijgen. Vooral als het gaat om seksuele problemen, vrouwenkwalen als menstruatieklachten of intieme onderzoeken zoals een uitstrijkje. Dat is begrijpelijk, maar jammer, vindt Dekker. 'De mannen helpen ze net zo graag en het is belangrijk dat ook zij routine houden in hun ingrepen.' Het goede nieuws: communicatie is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de medische opleidingen, wat de drempel om naar een mannelijke huisarts te gaan hopelijk verlaagt.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Veel leesplezier

Voor je body & mind