Feit of fabel: kun je door magnesiumolie onder je voeten écht beter slapen?

Body & Mind

Feit of fabel: kun je door magnesiumolie onder je voeten écht beter slapen?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

18 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

18 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Stel je voor: eindelijk rust. Geen stress, ontspannen spieren, slapen als een baby en de volgende ochtend weer als herboren opstaan. Klinkt als een dure droom...

Volgens TikTok hoeft deze prijs helemaal niet zo hoog te zijn. Voor tien tot twintig euro heb je bij de drogist je wondermiddel al te pakken: magnesiumolie.

Magnesium voor dummies Ben je vroeger tijdens de les over vitamines en mineralen in slaap gesukkeld? Geen paniek, we frissen je geheugen op. Magnesium is een mineraal dat voornamelijk zit in eten als avocado’s en noten, maar ook pure chocolade. Het is goed voor je botten en spieren, en het speelt ook een belangrijke rol bij de overdracht van prikkels naar je spieren en zenuwen. Als je een magnesiumtekort krijgt krijg je vaak last van spierkrampen, maar kun je je ook vaak niet meer goed ontspannen. En dat moeten we niet hebben. Tekort 'Dan zal ik wel een magnesiumtekort hebben', hoor ik je denken. TikTok schreeuwt volmondig 'ja' (want als er iemand is die je blindelings vertrouwt voor medisch advies, dan is het natuurlijk TikTok). Het is hét gesprek van de dag: volgens TikTok heeft Jan en alleman een magnesiumtekort en dé manier om dat te verhelpen zou zijn door magnesiumolie onder je voeten te smeren.

Je zou je een compleet ander mens moeten voelen. Het zou goed zijn voor je botten, voor je spieren, een goede nachtrust, minder angst en minder stress. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar is dat het ook echt? Lees ook: Red je relatie én je nachtrust met deze Scandinavische slaapmethode Feit of fictie We doken er dieper in, en zochten het antwoord bij een echte expert. Fysioloog en magnesiumexpert Jeroen de Baaij deed voor RTL Nieuws een boekje open. Volgens hem is magnesiumolie op je voeten smeren nutteloos. Je huid houdt normaal gesproken juist schadelijke stoffen buiten en wil tegelijk zorgen dat je lichaam geen goede stoffen verliest. Bewijs dat magnesium via deze route dus je lichaam efficiënt binnenkomt, is er simpelweg niet. Na het gebruik van de olie worden er namelijk geen hogere magnesiumwaardes in je bloed gevonden.

Wil je je magnesiumwaarden echt een boost geven, dan zit er niets anders op dan je toevlucht te nemen tot eten of drinken. Of, voor de minder culinaire avonturiers onder ons, er bestaan altijd nog supplementen.

Heb je toch al geïnvesteerd in een flesje van het spul? Ach, baat het niet, dan schaadt het niet – en wie weet lijk je door het placebo-effect alsnog op wolkjes te lopen.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur