Lekker is dat: er zijn meer psychopaten dan je denkt en zó herken jij er een

Body & Mind

Lekker is dat: er zijn meer psychopaten dan je denkt en zó herken jij er een

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

9 april 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

9 april 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Bij het woord psychopaat denken we gelijk aan het type Joe Goldberg uit de serie You: een seriemoordenaar, een agressief en manipulatief type die je bijna alleen in films tegenkomt. Maar psychopaten zijn er meer dan je denkt, één op de honderd(!) mensen laat al kenmerken zien.

Schrik niet, het feit dat deze mensen kenmerken van psychopathie vertonen betekent niet gelijk dat ze ook het seriemoordenaar-stalkertype psychopaat zijn. Juist het feit dat ze maar een paar kenmerken aantikken betekent dat ze heel erg onder de rad blijven en dus niet opvallen. Maar aan de hand van een checklist kun je de kenmerken toch herkennen.

Lees ook: Waarschuw je ouders, opa's en oma's: er is een nieuwe oplichterstactiek en hij is nogal geniepig

Handige lijst De checklist is bedacht door criminoloog en psycholoog Robert Hare. Hij schreef het boek Without Conscience: The Disturbing World of the Psychopaths Among Us (2003) waarin hij vertelt over zijn ervaring in de praktijk als psycholoog en zijn interesse in de psychopathische persoonlijkheidsstoornis. Hierin vertelt hij dat 1 procent van de bevolking wordt geboren met psychopathische kenmerken, wat dus 1 op de 100 mensen is. Zijn PCL-R checklist wordt tot de dag van vandaag nog gebruikt om bij criminelen maar ook in de praktijk psychopaten te herkennen.

Zo herken je 'm De beslissing of iemand écht een psychopaat is aan de hand van de checklist mag alleen gedaan worden door een professional. Maar dat betekent niet dat jij zelf geen kenmerken mag herkennen. Het kan een handig hulpmiddel zijn om psychopathische karaktereigenschappen op te merken als je met zo iemand in aanraking komt.

Psychopaten zijn pathologische leugenaars. Dit betekent dat het liegen voor hen als het ware op de automatische piloot gebeurt, en ze er geen schuldgevoel over hebben. Ook hebben ze een gebrek aan empathie, oftewel: geen oog voor de gevoelens van anderen. Psychopaten zijn daarnaast erg impulsief. Ze denken niet na voordat ze iets doen. Alle psychopaten zijn narcisten, maar niet alle narcisten zijn psychopaten. Dit komt doordat narcisten achteraf wél spijt kunnen hebben van hun gedrag, maar dit zal bij een psychopaat nooit voorkomen.

Geen paniek Het feit dat 1 op de 100 mensen aan deze kenmerken voldoet klinkt best eng, maar gelukkig ligt het in de werkelijkheid genuanceerder. Want ook al voldoet iemand maar aan een paar kenmerken, dan telt 'ie al wel mee. De wereld zit dus niet vol Joe Goldbergs, thank god. Wel is het goed om bij mensen die hoog scoren, die aan meer dan de helft van de kenmerken voldoen, uit de buurt te blijven.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer Body & mind