Kuitkramp na een nacht flink alcohol tanken? Hier komt dat door

Body & Mind

Kuitkramp na een nacht flink alcohol tanken? Hier komt dat door

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 februari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 februari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Als er iets naar is, is het die pijnscheut die in je kuit schiet na een nacht flink zuipen. Waar heb je dat aan verdiend? En vooral: hoe kom je er weer vanaf? We zoeken het voor je uit.

Geen pretje. Word je al wakker met een kater, heb je ook nog kramp in je kuit. En dan is het al te laat om de ellende nog te voorkomen. Het enige wat je kunt doen is grijpen naar je kuit en heel hard 'au' roepen. Resultaat: een matige ochtend, pijn in je porem en een stijve kuit voor de rest van de dag. Lekker dan.

Lees ook: Hoi hypochonder: dit betekenen die buikkrampen als je niet menstrueert

Cocktails en kramp Na die kuitkramp ben je in ieder geval wel wakker. Dat is dan nog een voordeel. Soort van. Maar hoe kom je nou ineens aan die onwelkome kwaal na een avond drinken? Alcoholische versnaperingen kunnen de oorzaak zijn van de pijn. Niet per se de alcohol, maar door het vochttekort dat je daarvan krijgt. Doordat alcohol ervoor zorgt dat je vochtafdrijving wordt gestimuleerd, droog je sneller uit. Je spieren hebben juist veel vocht nodig om te kunnen groeien en herstellen. Het drinken van teveel alcohol is daarom dus niet zo lekker voor je spieren en vergroot zo de kans op krampen. 

Suiker Zat je braaf aan de colaatjes en heb je alsnog kuitkramp? Dat is niet geheel ontoevallig. Net als alcohol is teveel suiker ook niet goed voor je vochthuishouding. Suiker zorgt er ook voor dat je meer vocht verliest en daar gaan je spieren van zeuren. Je kunt je dus wel voorstellen dat het drinken van een drankje waar ook nog eens heel veel suiker in zit, funest is voor je spieren. En dus ook voor je kuit in de ochtend. Misschien dan toch maar wat meer water drinken tussendoor.

Lees ook: Bedramp: deze seksongevallen komen het vaakst voor Rekken maar Dan is nu natuurlijk de vraag: hoe kom je van de kramp af? Als de kuitkramp erin schiet, kun je het beste je kuit rekken. Dat doe je door te staan en je kuit naar achter te duwen met je hiel op de grond. No way dat je je bed uitkomt? Dan kun je in bed het best je tenen naar jezelf toetrekken. Zo rek je je kuit ook en trekt de kramp het snelste weg. Sterkte.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen