Hoi hypochonder: dit betekenen die buikkrampen als je niet menstrueert

Body & Mind

Hoi hypochonder: dit betekenen die buikkrampen als je niet menstrueert

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam en Pexels

Gepubliceerd op

11 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam en Pexels

De krampen die je hebt als je ongesteld bent zijn om te janken, maar gelukkig duren ze vaak niet langer dan een paar dagen. Buiten je maandelijkse feestje om kun je ook last hebben van buikpijn. Niet direct reden voor paniek, daar kunnen namelijk verschillende redenen voor zijn.

Buikkrampen zoals we die kennen van een menstruatie, ontstaan door het samentrekken van je baarmoeder om het slijmvlies naar buiten te krijgen. Deze klachten kunnen dus voorkomen als je ongesteld bent. Maar als je niet ongesteld bent en het voorlopig ook niet hoeft te worden, hebben die krampen misschien een andere oorzaak. Wist je bijvoorbeeld dat je je eisprong kunt voelen? Of dat het ook je darmen kunnen zijn die de pijn veroorzaken? Door deze 7 dingen kun je buikpijn krijgen. 

1. Spiraal Als je bijvoorbeeld een hormoonspiraal hebt, bestaat de kans dat je helemaal niet meer ongesteld wordt, maar wel het gevoel van menstruatiekrampen blijft houden. De hormonen in een spiraal zorgen ervoor dat je baarmoederhalsslijm dunner wordt en dit kan zorgen voor buikkrampen. Als je het echt even niet meer houdt, ga dan langs de huisarts. Soms kunnen extra hormonen je baarmoederhalsslijm weer wat dikker maken, waardoor de pijn ook minder wordt. Lees ook: Spiraal kwijt door de menstruatiecup: 'Ik schrok me rot, hoe lang was dit al het geval?' 2. Stress Ook door stress kan het zijn dat je niet ongesteld wordt, maar wel de pijn hebt. Een hoog cortisolgehalte heeft onwijs veel invloed op je hormoonhuishouding. Je hormonen kunnen flink op hol slaan in je eierstokken en slijmvlies. Dit kan ervoor zorgen dat je wel de klachten hebt van menstruatie, zonder ongesteld te worden. 

3. Veel sporten Sporten is gezond hoor, maar te vaak of te heftige work-outs schoppen je cyclus soms in de war. Soms zo erg, dat je menstruatie uitblijft. Als je veel fysieke inspanning levert, verlies je ook veel lichaamsvet. En dit zorgt weer voor schommelingen in je hormoonspiegel. Stemmingswisselingen, pijntjes en andere menstruatieklachten steken zo de kop op. 

4. Je bent zwanger Heb je buikkrampen en blijft je menstruatie uit? Dan kan het zijn dat je zwanger bent. De banden in je baarmoeder worden opgerekt als je baarmoeder door de zwangerschap groeit, en dat geeft pijn. Menstruatieachtige pijn komt vooral vroeg in de zwangerschap voor.  5. Soa Van sommige soa's kan je buikpijn krijgen die geniepig veel lijkt op menstruatiepijn. Gonorroe en chlamydia zijn geslachtsziektes waarbij dit symptoom voorkomt. Als je ze niet op tijd herkent en behandelt, kan dit leiden tot een bekkenonsteking. Zo ver wil je het niet laten komen, dus heb je onveilige seks gehad? Doe dan even een test bij de huisarts of GGD. 

6. Darmen Veel vrouwen associëren pijn in de onderbuik met hun menstruatie, baarmoeder of eierstokken, maar het kunnen ook gewoon je darmen zijn waardoor je last hebt. Buikkrampen zijn soms een gevolg van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Stress kan de symptomen alleen maar erger maken. Experts denken dat het stresshormoon cortisol je darmen gevoelig maakt voor prikkels. Hierdoor krijg je sneller last van bijvoorbeeld diarree of constipatie. Omdat er op dat moment zoveel gebeurt in je darmen, raken ze overgevoelig. Je spieren trekken samen met buikkrampen als gevolg. Als je klachten niet minder worden, ga dan eens langs de dokter.  Lees ook: Heb je een mening over andermans abortus? Dan ben je waarschijnlijk een grote bemoeial 7. Endometriose Meestal ervaren vrouwen met endometriose heftige pijn tijdens hun ongesteldheid, maar soms is die pijn zo erg dat ze ook ervoor of erna last hebben. Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat enigszins op baarmoederslijm lijkt, in de buikholte terechtkomt. En daar hoort het niet. Dit weefsel kan op je eierstokken, eileiders, blaas of darmen terechtkomen en dat kan voor behoorlijk wat pijnklachten zorgen. Vertrouw je het niet? Een afspraak bij de huisarts is zo gemaakt, en hoe eerder je erbij bent hoe beter.

Hoe kom je ervanaf? In veel gevallen gaan de krampen vanzelf weer over. Ga je er vooral niet te druk om maken, want van stress worden de symptomen vaak alleen maar erger. Een ovulatie duurt meestal maar een paar uur, dus de klachten zouden snel voorbij moeten zijn. Duren ze langer? Warmte op je buik zorgt voor een verzachtend effect, dus een kruik kan helpen. En wist je dat een orgasme ook de pijn kan verzachten? Het ontspant de spieren en door het gelukshormoon oxytocine vermindert het de pijn. We begrijpen het natuurlijk ook als je er op dat moment even helemaal niet aan moet denken, maar hé, het is maar een suggestie.

Dit is geen medisch advies. Ga bij klachten en twijfel altijd naar de huisarts.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen