Hurkle-durkling: is deze nieuwe trend eigenlijk wel goed voor je?

Body & Mind

Hurkle-durkling: is deze nieuwe trend eigenlijk wel goed voor je?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

16 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Gepubliceerd op

16 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Ik hurkle-durkle, jij hurkle-durklet, wij hurkle-durklen? Het is een vreemde term voor de trend die momenteel het internet overneemt. Ja, echt waar: hurkle-durkling.

Toegegeven, wij moesten ook even goed knipperen toen we het voor het eerst lazen. Maar nee, het is absoluut niets nieuws. Het woord bestaat namelijk al lang en is een oude Schotse term die zoveel betekent als 'de kunst van in bed blijven liggen en relaxen, terwijl je eigenlijk allang aan de slag had moeten gaan'. Je leest het goed: uitstelgedrag heeft nu een officiële historische benaming. Sociale media zijn fan, wij twijfelen nog. Hurkle-durkle erop los Eerlijk is eerlijk: als je jezelf voor de zoveelste keer betrapt op het uitstellen van die ene dringende taak, kun je nu zeggen dat je simpelweg aan het hurkle-durklen bent. Klinkt toch een stuk beter dan 'ik kan me er gewoon niet toe zetten'? Mensen hebben vaak het gevoel dat ze altijd productief moeten zijn en hier biedt hurkle-durkling dus voor velen een verlichting. Maatschappelijk werker Marisha Mathis vertelt aan The Huffington Post dat een rustige start van de dag heel goed kan zijn voor je mentale gezondheid. Het biedt de ruimte om na te denken en gewoon even in het nu te leven zonder enige onderbreking of druk. Lees ook: Dit is waarom we altijd zo rustig worden van de oceaan Of misschien toch niet? Toch is niet iedereen enthousiast. De trend is een goede oefening om jezelf er op tijd aan te herinneren dat je je rust moet nemen. Je mag best een ochtendje wat minder productief zijn. Maar Mathis vertelt ook dat als deze ochtenden dagen worden, dat er dan misschien wat anders aan de hand is. Psychiater Dr. Jessica Gold gaat hier verder op in. Er is een dunne grens tussen even lekker niks doen en hurkle-durkling gebruiken als een vluchtroute. Want het verschil tussen 'dit bed is zo heerlijk warm, ik wil er nog niet uit' en 'ik kan de wereld buiten mijn bed niet aan', is soms moeilijker te onderscheiden dan je denkt. Het constant willen ontwijken van werk of niet uit bed kunnen komen, kan duiden op serieuzere zaken zoals een burn-out. In een notendop Dus, wat hebben we nu geleerd? Hurkle-durkle slim. Geniet van je welverdiende ochtendlijke luiheid, maar blijf wel scherp. Blijf je altijd bewust van wat je lichaam je probeert te vertellen als je niet wil opstaan. Zoals alles in het leven gaat het om een goede balans. Een extra vijf tot tien minuten snoozen onder het mom van 'ik ben aan het hurkle-durklen' is absoluut geen misdaad, hoor. Maar zorg wel voor dat je hurkle-durkle niet gebruikt om taken, gesprekken of processen te vermijden die je aandacht nodig hebben.

Conclusie: geniet, maar hurkle-durkle met mate.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur