Het is weer schrikkeldag: krijg je vandaag eigenlijk extra betaald?

Body & Mind

Het is weer schrikkeldag: krijg je vandaag eigenlijk extra betaald?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

29 februari 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

29 februari 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Eens in de vier jaar is het feest. Nou ja, 'feest' is misschien wat overdreven, want de meesten van ons zitten gewoon op kantoor. Een doodgewone donderdag, maar wel een bonusdag in de maand. Dus eh, zien we dat dan ook terug op ons loonstrookje? Asking for a friend.

Als je op urenbasis werkt en geen vast contract hebt, kun je deze maand lekker je bankrekening spekken. Dat betekent nieuwe sneakers scoren of die ene tas die al maanden naar je lonkt. Of het op je spaarrekening zetten. Lekker verstandig.

Vast contract Heb jij een vast contract? Helaas. We hadden je ook graag iets anders verteld, maar het maakt helaas niks uit of je vandaag wel of niet je bed bent uitgekomen. Je salaris gaat er niet van omhoog. 'De ene maand is nou eenmaal langer dan de andere,' legt arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis uit aan het AD.

Lees ook: Poenpraat: 'We geven meer dan 1.000 euro uit aan boodschappen'

Tja, soms heb je nu eenmaal meer werkdagen in het jaar dan andere keren. Fun fact: zo had vorig jaar 105 weekenddagen, en dit jaar heeft er 104. Balen, maar we moeten er mee leven. Bekijk het positief: je hoeft deze maand nog steeds twee dagen minder te zwoegen dan in bijvoorbeeld januari of maart. Kijk, dat is toch mooi meegenomen!

Eindstand Dus wat is de schade aan het eind van de rit? Om te beginnen ben je extra geld kwijt aan bijvoorbeeld een dag meer boodschappen en gas. Aan de andere kant heb je wel geluk met je vaste lasten. Voor dingen als de huur of abonnementen hoef je voor deze extra dag niet ook extra te betalen, dus die krijg je cadeau. Onderaan de streep speel je met een contract op urenbasis ongeveer quitte. Met vast contract, aan de andere kant, ben je helaas iets duurder uit. We kunnen er niet omheen. Maar probeer het van de positieve kant te zien: schrikkeldag komt ook met voordelen als zogenaamde schrikkeldeals, zoals bij de drogist. Even online rondneuzen en wie weet, misschien kun je toch nog wat winst pakken.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind