O nee, is dit echt? Er bestaat kennelijk iets als een smartphone pinky

Body & Mind

O nee, is dit echt? Er bestaat kennelijk iets als een smartphone pinky

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

2 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

2 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Met name jongeren kampen tegenwoordig met een serieuze telefoonverslaving, dat hoef je ons niet te vertellen. Helaas zijn we ook al bekend met de invloed die zo'n verslaving kan hebben op onder andere je concentratievermogen, maar wist je dat het langzaam ook je lichaam verandert?

Ga maar eens bij jezelf na. Veel mensen hebben tegenwoordig blijkbaar een deukje aan de zijkant van de pink - waar die je ringvinger raakt. Ja, echt waar.

Smartphone pinky Waar we dit hebben ontdekt? Waar het allemaal ooit mee is begonnen: online natuurlijk - kijk, dat maakt de cirkel weer mooi rond. Op social media melden mensen dat intensief smartphone gebruik je pink kan vervormen, wat een smartphone pinky wordt genoemd. Dit zou een deuk of kromming in je pink zijn door de manier waarop je je telefoon vasthoudt.

Feit of fictie Is dit nu echt een probleem? Apotheker Pareena Patel vertelt The Mirror meer. Ze benadrukt dat er geen klinisch bewijs is voor deze aandoening en het geen officiële medische term heeft. Maar er zijn wel degelijk tal van redenen om aan te nemen dat overmatig telefoongebruik de spierfunctie kan beïnvloeden en gewrichten kan beschadigen, vooral in duim- en polsgebied.

Artsen zijn bovendien ook bekend met RSI, oftewel repetitive strain injury, een veelvoorkomende aandoening veroorzaakt door herhaalde belasting die spieren en zenuwen kan aantasten. Het is overigens waarschijnlijker dat mensen die hun smartphone veel gebruiken last krijgen van RSI, in plaats van een pinkdeukje.

Dus, moeten we ons zorgen maken om het zogenaamde smartphone pinky? Niet per se, maar hé, zie dit vooral als een mooie reminder om je telefoongebruik een beetje te minderen, want dat kan nooit kwaad.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind