Deze 6 super simpele supermarktitems brengen jouw darmen tot rust

Body & Mind

Deze 6 super simpele supermarktitems brengen jouw darmen tot rust

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

16 juni 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

16 juni 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Heb je na uitgebreid te zitten schranzen een buik van hier tot Tokio? Da's een signaal dat die darmen van je het zwaar hebben. Wat vet is niet erg, maar als het lijkt of je drie maanden zwanger bent is dat niet fijn. Je darmen moeten tot rust komen, en goede voeding kan je hierbij goed op weg helpen.

Maarre, wat moet je allemaal eten dan? Betekent dat dat je die Big-Mac of je favoriete koffiebroodje moet laten staan? Natuurlijk mag je nog genieten van je lievelingskost, maar om echt wat verbetering te zien kun je maar beter investeren in wat goede producten. Wij weten welke je het beste tot het einde der tijd in de kast kunt proppen.

Lees ook: Shit, altijd weer die katerpoep: dit doet alcohol met je darmen

1. Thee, thee en nog 'ns thee Dat kopje warm water met een smaakje is lekker comfortabel in de hand, maar ook fijn voor je darmen. Dit kun je het beste het hele jaar door drinken, ja, ook in de zomer. Dat ijskoude water waar je zo naar neigt geeft namelijk een shock-effect in de darmen. Dan is lauw water of thee het beste. Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeren goed, van deze kun je dus 't beste een voorraadje inslaan.

2. Appelazijn Dan hebben we het niet over het schoonmaakazijn dat je gebruikt om je oven te ontkalken. Deze troebele appelazijn heeft dezelfde zuurgraad als je maag, zo vertelt orthomoleculair darmtherapeut Kirsten in haar TikTok-video. Het kan je, volgens voedingstherapeute Sonia Wahlroos, zelfs helpen bij spijsverteringsproblemen. Bovendien helpt het wondermiddel je darmen ook bij de opname van B12, wat een topspul.

3. Gember Hang je voortdurend boven de wc? Overgeven en misselijk zijn is echt geen pretje, dan heb je geen eens zin meer in die McChicken die je vijf minuten geleden nog op de buis zag. Om alle heisa wat te sussen, kun je wat gember naar achter werken. Doe het in je thee met wat citroensap of honing, of stop het in je maaltijdsoep. Gember is namelijk een specerij die je spijsvertering bevordert én misselijkheid bestrijdt. Twee vliegen in één klap.

4. Yoghurt Dit witte goud barst van de melkzuurbacteriën. Klinkt een beetje gek, maar het is toch echt zo. En die kleine patsers helpen de balans terug te krijgen in je darmflora. Dan mot je er wel een hebben zonder toegevoegde suikers, want die maken je darmklachten juist erger. Ga juist voor een natuuryoghurt.

5. Papaja Ga maar eens langs de toko of de markt voor een verse papaja, deze oranje kanjer verricht namelijk wonderen. Er zit een speciaal enzym in dat helpt bij de vertering van eiwitten en koolhydraten. Het geeft je darmen net dat extra steuntje in de rug om vetten eerder in je spijsvertering af te breken, zo krijg je minder irritatie. Oh, en dat tropische fruit helpt ook nog eens tegen een opgeblazen buik. Dit is dus het ideale toetje om af te sluiten als je bij het vijfgangendiner net een te strakke jurk aan hebt getrokken.

6. Linzenpasta Orthomoleculair darmtherapeut of niet, Kirsten kan geen gedag tegen pasta zeggen. Dat snappen we, pasta is ook verrukkelijk lekker. Daar neem je niet zomaar afscheid van, daarom kookt ze met linzen, boekweit of bruine rijstpasta. De tarwegluten in gewone pasta kunnen de darmvlokken triggeren om te ontsteken, hiervan kun je een 'lekkende darm' krijgen, waardoor je minder goed voedingsstoffen kan opnemen.

Zo, darmen blij, jij blij.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen