De Bachelordiscussie opgelost: hoe lang blijft speeksel nou écht in je mond hangen na een zoen?

Body & Mind

De Bachelordiscussie opgelost: hoe lang blijft speeksel nou écht in je mond hangen na een zoen?

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

24 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Gepubliceerd op

24 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Ze tongen heel wat af daar bij de Bachelor, en het speeksel dat bij deze uitwisseling komt kijken was een groot gespreksonderwerp in het programma. Amber vond het maar raar dat Paul met jan en alleman zoende: 'Dan heb je eigenlijk met elkaar gezoend, want dat speeksel zit er nog.' Is dat eigenlijk zo?

Embrasser, kissing, kussen – ja, bij dat mond-op-mond spel laat je toch een DNA-spoor achter in iemands mond. En dat speeksel is echt niet gemaakt van suiker, er zitten een hoop bacteriën in. Niet gek dus dat het voor Amber best wel een big deal was, en ze een schietgebedje deed dat Rien dit niet van plan zou zijn.

Lees ook: Dikke kus voor jou: deze 20 bizarre feiten over zoenen wist je nog niet

Maarre, hoe lang blijft dat in je mond hangen dan? Hier zijn de meningen over verdeeld, maar we weten zeker dat dat goedje minstens één uur blijft zitten. Dat is namelijk al onderzocht in Slowakije. Slimme koppen onderzochten twaalf stellen die twee minuten met elkaar moesten zoenen. Het speekselmengsel werd bij de vrouwen vijf, tien, dertig en zestig minuten na de desbetreffende zoen afgenomen. Hier zochten ze naar het Y-chromosoom, om te kijken hoe lang het DNA van de man nog in de vloeistof te zien was. Tot na een heel uur zagen de wetenschappers dat er nog steeds mannelijk DNA in het vrouwelijke speeksel zat.

Hartstikke healthy Naast die restjes van die boterham die je net voor je make-out-sessie gegeten hebt, blijft dat kwijl dus toch nog een tijdje zitten. Maar in tegenstelling tot wat Amber zei: 'Ik zou mij vies voelen, als je dan nu bijvoorbeeld de derde, vierde of vijfde bent die met Paul op date gaat en dan allemaal ook hebt gezoend,' is zoenen juist heel gezond. Als je crush tien minuten na elke zoen met een ander staat te tongen, dan kunnen wij ons voorstellen dat je je misschien niet zo fijn voelt – emotioneel én fysiek. Je krijgt dan wel het speeksel van de andere meiden in je, dat klopt. Een dag later is dat DNA-spoor wel verdwenen, hoor. Je krijgt misschien wel wat bacteriën binnen die van de vorige date afkomen, maar daar is niets mis mee. Je krijgt er een grotere biodiversiteit van in je mond, dat helpt weer tegen allerlei infecties en ziektes.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen