Handig om te weten: deze vijf sportactiviteiten zijn volgens Harvard het beste voor je lichaam

Body & Mind

Handig om te weten: deze vijf sportactiviteiten zijn volgens Harvard het beste voor je lichaam

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

30 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

30 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Die goede voornemens om meer te gaan sporten? Prima. En dat het tijd wordt dat we daar nu daadwerkelijk mee gaan beginnen? Ook prima. Maar laat ons dan wél even de sportactiviteit kiezen die het beste werkt, dank u vriendelijk.

Niks weken ploeteren en geen resultaten boeken. Vooruitgang zien, dat willen we.

Vijf beste sporten voor je lichaam Hebben we even geluk dat Harvard Medical School een aantal jaar geleden onderzoek deed naar welke sportactiviteiten het beste zijn voor je lichaam. Daaruit kwamen vijf verschillende sporten. En dan hebben ze het niet alleen over degene die je het fitst houden, maar ook die 'je evenwicht en bewegingsbereik verbeteren, je botten versterken, je gewrichten beschermen én zelfs geheugenverlies voorkomen'. Kom maar door.

1. Zwemmen We beginnen sterk, want dit is nog een leuke activiteit ook. Regelmatig baantjes trekken zou de spieren in het lichaam versterken, de stofwisseling en de conditie verbeteren én goed zijn voor je ademhaling. En dat niet alleen, het zou ook de toestand van je hart en het bloedvatensysteem verbeteren. 

2. Tai-Chi Je weet wel, die Chinese vechtkunst. Door de combinatie van rustige bewegingen en ontspanning werkt deze sport voor alle spieren en kalmeert het de geest. Tai-Chi is goed voor je uithoudingsvermogen, maakt gewrichten los en spieren sterker en soepeler. Vooruit, het wordt vooral gedaan door senioren, maar voor elke leeftijdsgroep is dit het proberen waard.

Lees ook: Padel, move over: dit worden de sporten van 2024

3. Krachttraining Jammer maar helaas, krachttraining blijft toch een van de beste sportactiviteiten voor het lichaam. Al is het maar om te zorgen dat je je kracht behoudt, naarmate je ouder wordt. Daarnaast maakt krachttraining het makkelijker om op gewicht te blijven en is het lekker voor het zelfvertrouwen. Kun je gewoon zelf je woonkamer herinrichten zonder hulp te vragen om de bank te verschuiven. Jou pakken ze niet. 4. Wandelen Voor iedereen die denkt dat een wandeling niets uithaalt: blijkbaar is het een krachtige vorm van lichaamsbeweging. Wandelen houdt je gezond, versterkt je botten, houdt je bloeddruk onder controle én vermindert problemen aan het hart, schrijven de onderzoekers van Harvard Health Publishing. Het zou zelfs het geheugen verbeteren – dus hou die wandelingen erin op zondag. Kun je de nieuwe werkweek weer aan.

Lees ook: Dit is volgens een Harvard-arts het beste ontbijt (en het heeft maar drie ingrediënten)

5. Kegeloefeningen Ja, die oefeningen die je moet doen om urineverlies tegen te gaan. Kegeloefeningen doen het als geen ander, en daarom verdienen ze volgens Harvard een plek in deze lijst. Waar een sterk getrainde bekkenbodemspieren nog meer goed voor is? Voor intensere orgasmes. Daar doen we het voor.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur