ASMR: je haat het of je houdt ervan, en dit is waarom

Body & Mind

ASMR: je haat het of je houdt ervan, en dit is waarom

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

7 april 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

7 april 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Je kent ze vast wel. Die video's waarin mensen fluisteren in de microfoon, aan allerlei spullen zitten te friemelen of gewoon alledaagse taken doen zonder achtergrondmuziek. Je wordt er zielsgelukkig van, of je wil ze het liefst uitkotsen. Waarom verschilt dat zo per persoon? Dat heeft alles te maken met geluidskriebels.

ASMR draait helemaal om je relaxt en fijn geprikkeld te laten voelen door bepaalde geluiden. Dit gaat niet over het geluid van fluitende vogeltjes of van de regen die tegen je raam aan tikt – juist dagelijkse activiteiten en voorwerpen stelen de show bij dit fenomeen. Of je het nou hebt over het borstelen van je haar, je teennagels knippen of het openen van je waterfles: er zijn veel mensen die helemaal rustig worden van deze sounds.

Lees ook: Vergeet white noise, green noise helpt je nog beter in slaap vallen

Hey angsthaas We zitten allemaal anders in elkaar. Net zoals dat de een verliefd is op een zon-strand-zee vakantie, boekt de ander liever een enkeltje IJsland. Dat geldt ook voor de geluidsvideo's. Dat komt volgens een studie door angst en onrust. Ze keken naar mensen die wel of niet last hebben van een angststoornis. Er bleek dat mensen die vaak angstig zijn baat hebben bij de rustgevende ASMR. Ze kregen een soort tintelingen en ze werden echt relaxter. De proefkonijnen die van tevoren geen last hadden van enige angsten, kregen niet dezelfde gevoelens bij het kijken van de video's.

Misofonie-hel Stel je effe voor, je zit aan de keukentafel en overal komt geluid vandaan: het gekraak van de croutons, het geslurp van je partner die cola drinkt en het gesmak van je kind die gehaktballen eet. Lopen de rillingen al over je rug? Dan heb je misschien wel misofonie, dat is een afkeer voor geluid. Als je hélemaal gek wordt van fastfood mukbangs en fluisterende stemmen, dan is ASMR niet echt iets voor jou. 'Die fijne tintelingen sommige mensen van de geluidsvideos krijgen, zijn heel anders dan de kriebels die je krijgt als je bang of enthousiast bent,' legt professor Craig Richard uit aan Men's Health. Dat zijn nou juist dé kriebels die je krijgt als je Misofonie hebt. 'Deze gevoelens zijn niet fijn.'

Zo zie je het maar weer, we verschillen toch best veel als mensen. Is maar beter ook eigenlijk. Als alles hetzelfde zou zijn, dan is dat toch best wel saai.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen