Vergeet white noise, green noise helpt je nog beter in slaap te vallen

Body & Mind

Vergeet white noise, green noise helpt je nog beter in slaap te vallen

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

9 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

9 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Als moeilijke slaper heb je vast al van alles uit de kast getrokken: schaapjes tellen, ASMR, in slaap vallen met een serie en white noise. Allemaal leuk en aardig, maar wist je dat er een variant van white noise bestaat waardoor je veel beter in slaap valt? 

Maak kennis met green noise. Waar de effectiviteit van slapen met white noise nogal magertjes blijkt, is green noise de variant waar je misschien wél goed van in slaap valt. En nee, je gaat hierbij geen vogeltjes en kabbelend water horen. 

Wacht even, white noise?  Voor iedereen die het gemist heeft: white noise (of witte ruis in het Nederlands) is een soort geluid. Monotoon en ruisend, een beetje zoals het sneeuwbeeld op je televisie van vroeger of wanneer de radio even geen zender kon vinden. Het geluid is een constant niveau van lage en hoge frequenties van het hele audiospectrum. Volgens sommigen zou het helpen met ontspannen, maar ook met concentratie en het in slaap krijgen van je baby. Slapen met green noise Prima, maar waarom dan green noise? Eén pot nat zou je denken. Niet dus. De frequenties van groene ruis zitten in het midden van het audiospectrum, tussen de lage en hoge frequenties van witte ruis in. Doordat die hele hoge en hele lage tonen worden weggehaald, werkt groene ruis vaak nog kalmerender dan witte ruis. Het zijn tonen die ook in de natuur te horen zijn, vandaar de naam, en zijn bijvoorbeeld te horen in de oceaan of in een stroming. Heb je toch nog dat kabbelende water. 

Groene ruis zou dus net wat rustgevender zijn dan z'n populaire broertje, en daarbij perfect voor mensen die moeite hebben om in slaap te komen. Het geeft je iets om op te focussen en om al die racende piekergedachten onder controle te krijgen. Lees ook: Slapen met die hap: zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind

Voor het slapengaan Wij zeggen: uitproberen die handel. En stop dan meteen met het in slaap vallen met een serie. Jij valt er dan misschien wel van in slaap, je hersens blijven er keiwakker van. Moeten ze ineens de finale van seizoen twee van Euphoria nog gaan verwerken (ja, ook als je 'm al tien keer gezien hebt). Zou jij ook niet op zitten wachten. Green noise it is.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur