Discussiëren kun je leren: 5 fouten die je maakt als je ruziet met je partner

Body & Mind

Discussiëren kun je leren: 5 fouten die je maakt als je ruziet met je partner

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

6 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom Ten Seldam

Gepubliceerd op

6 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom Ten Seldam

Oké, leuk is anders, maar ruziën hoort nu eenmaal bij een gezonde relatie. Zou je niet zeggen? Eindigen jouw ruzies altijd met één partner die op de bank slaapt? Dan maak je misschien wel een van deze vijf fouten.

De bulldozer Ben jij ook iemand die witheet van woede als een soort bulldozer het gesprek in raast? Niet doen. We snappen je, soms is de frustratie hoog en moet de druk gewoon even van de ketel, maar de eerste drie minuten in een ruzie zijn de cruciaalste minuten. Hierna is de toon gezet, want de manier waarop een discussie begint bepaalt in 96 procent van de gevallen hoe de rest van het gesprek gaat. Begin je dus slecht, dan is de kans dat de boel positief eindigt min of meer nihil. Neem eerst even adem voordat je begint en ga er met een open blik in. Leg uit wat je dwarszit door te praten over jezelf en jouw gevoelens, niet meteen over wat je partner nu weer fout heeft gedaan. Best simpel toch? 

Vloedgolf Soms gaat een ruzie goed van start en heeft het alle potentie voor een positieve uitkomst, maar verandert toch de sfeer in de loop van de discussie. Hartstikke herkenbaar. Je voelt je aangevallen door dingen die worden gezegd, waardoor je prikkelbaarder wordt en voor je het weet staan jullie schreeuwend tegenover elkaar. Vuur tegen vuur. Jullie hartslag schiet omhoog en er komt een vloedgolf aan emoties over jullie heen, waardoor er niet meer helder wordt nagedacht. Wat nu? Pauzeer de discussie even, om er later weer rustig op terug te komen. Even afkoelen. Eigenlijk precies wat kinderen ook altijd verteld wordt. Lees ook: Ook vaak ruzie om geld? Zo voorkom je dat

Topje van de ijsberg Conflicten zijn als ijsbergen. Of tenminste, dat kunnen ze zijn. Heb je weleens een discussie waarin je partner onverwachts reageert of een conversatie waarin ze plotseling heel boos worden? Het zijn voorbeelden van situaties die zich voordoen doordat je soms alleen het topje van een ijsberg ziet. Vraag je eens af of er misschien meer onder de oppervlakte schuilt en zo ja, aarzel dan niet om verder te vragen. Je weet maar nooit welk diep verborgen jeugdtrauma je ontdekt dat maakt dat je partner zich zo ergert aan hoe jij de vaatwasser inricht. En de winnaar is… Ben jij ook zo'n competitief persoon die altijd wil winnen? Goed die gedrevenheid, maar als jullie dat beiden willen, kom je in het conflict natuurlijk nergens. Het is misschien niet makkelijk, maar die competitiviteit kun je in een discussie het beste even opzij zetten. Probeer echt verder te komen, een compromis te sluiten. Kom je partner tegemoet en bekijk het probleem vanuit verschillende perspectieven. Zo, en dan mag die rivaliteit weer uit de kast bij jullie volgende potje Monopoly. Wrok koesteren Zorg dat je na een ruzie de tijd neemt om het conflict rustig even te verwerken. Kijken waar het fout is gegaan en uiteindelijk vergeten en vergeven. Zo kun je weer met een schone lei verder. Als je een wrok blijft koesteren, stapelen frustraties zich op en dat is nou nét wat je niet wilt. Hey, succes hè.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur