De 19-jarige Fay werd geslagen in de trein: 'Mijn oorbel vloog uit en mijn wang brandde van de pijn'

Body & Mind

De 19-jarige Fay werd geslagen in de trein: 'Mijn oorbel vloog uit en mijn wang brandde van de pijn'

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

29 maart 2024 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

29 maart 2024 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Een keer de trein pakken is niet alleen lekker makkelijk, maar vaak ook nog sneller dan met je autootje in de file te gaan staan. Toch is het OV niet altijd een veilige plek. Zo zijn er in 2023 door NS-medewerkers wel 1.042 incidenten gemeld van fysieke en verbale agressie, en was er sprake van zelfs 252 letselongevallen als gevolg van agressie. Ook Fay (19) maakte dit mee.

'Ik was woensdagavond op weg naar huis met de trein toen een figuur, bekend bij de regelmatige treinreizigers, de coupé binnenstapte,' vertelt Fay 'Het was een lange, witte man met een onverzorgde baard die aandacht vroeg.' De man beweerde van het Leger des Heils te zijn en deed alsof hij iets verkocht, al wist Fay dat dit hoogstwaarschijnlijk een dekmantel was om wat geld te verzamelen. Zonder kleingeld op zak, stuurde ze hem verontschuldigend verder. De man, zichtbaar geïrriteerd, vervolgde zijn rondgang door de coupé.

Lees ook: Het kind van Anne overkwam het allerergste: 'Mijn vijfjarige zoon werd door een veertienjarige misbruikt'

'Ik raakte vervolgens met de persoon naast me aan de praat en vertelde dat ik hem al vaker op het traject had gezien,' gaat Fay verder 'Ik legde uit dat er al meerdere malen was gebleken dat hij helemaal niet van het Leger des Heils was, en dat hij die naam alleen misbruikte om zo geld te regelen.' De man was inmiddels al doorgelopen, maar dit gesprek had toch onbedoeld zijn aandacht getrokken.

Dreigend ging hij voor Fay staan, terwijl hij waarschuwde dat hij niet van zulke opmerkingen gediend was. 'Hij schreeuwde dat ik mijn bek moest dicht houden, en als ik nog eens zoiets zou zeggen dat ik een klap zou krijgen. Ik was enorm geschrokken en verstijfd, maar voordat ik verder kon reageren sloeg hij me in mijn gezicht. Mijn oorbel vloog uit en mijn wang brandde van de pijn.' Toen een medepassagier probeerde in te grijpen, werd ook hij doelwit van de agressie. Bijgekomen van de schrik vroeg Fay of de man alsjeblieft gewoon weg wilde gaan, wat haar nog een smak in het gezicht opleverde. Ze kreeg volledig de wind van voren. De vierde en laatste klap was wederom voor de jongen die het voor haar opnam, waarna de man woedend de coupé uit stormde.

Lees ook: Susanne heeft endometriose: 'Ik kwam er vlak voor mijn dertigste verjaardag achter'

Zodra de man weg was schoten haar medereizigers, die tot dan toe stil waren gebleven, te hulp. 'Mensen kwamen gelijk naar me toe, waren heel behulpzaam en vroegen hoe het ging. De politie werd gebeld en er werd meteen hulp bij gehaald. De conducteur, die het verhaal hoorde, kende de man ook en zei dat hij vaker mensen lastig viel op het station.' Ondanks een zoekactie in de trein werd de man niet meer gevonden, waardoor hij nu nog steeds vrij rondloopt. 'Dat vind ik wel jammer,' aldus Fay. 'Ik begrijp waarom mijn medereizigers niets zeiden, want ze zagen wat er met de jongen gebeurde die het wel voor me opnam. Waarschijnlijk was ik zelf ook bang geweest. Maar als meer mensen hadden ingegrepen, had hij misschien gepakt kunnen worden. Dat is nu helaas niet gelukt.'

'Achteraf gezien ben ik er gelukkig goed vanaf gekomen. Ik heb niet veel pijn gehad en was vooral op het moment zelf erg geschrokken. Ik zal ook niet anders gaan reizen; ik neem elke dag de trein en dit is me nog nooit eerder overkomen. Met mijn verhaal hoop ik vooral dat mensen misschien wat meer naar elkaar omkijken.'

Voel je je ook weleens onveilig in de trein? Of wil je je voorbereiden op een situatie in de toekomst? App tijdens een onveilige situatie met het NS-noodnummer 06 13181318. De meldkamer en treincrew van NS komen dan direct in actie voor jou. Kleine tip: zet het nummer nu vast in je telefoon. Je kunt het maar beter bij de hand hebben.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind