Liara is professioneel zeemeermin: 'Het kostte me twee jaar om zelf een vissenstaart te maken'

Body & Mind

Liara is professioneel zeemeermin: 'Het kostte me twee jaar om zelf een vissenstaart te maken'

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

29 juli 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

fotografie Rob Aarsen

Gepubliceerd op

29 juli 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

fotografie Rob Aarsen

Zeemeermin worden is de droom van ieder klein meisje. Voor Mermaid Liara kwam die droom een paar jaar geleden uit: ze werd professioneel zeemeermin. 'Kinderen geloven soms dat ik echt ben.' 

Liara (31): 'Toen ik in 2016 een artikel las over een vrouw die professioneel zeemeermin was, werd ik gelijk verliefd. Ik googlede naar verschillende looks, en keek mijn ogen uit: alle glimmende en kleurrijke staarten, de schelpentopjes en zelfgemaakte accessoires waren om te dromen zo mooi. Al snel kocht ik mijn eerste staart en dook toen écht het water in. 

Die eerste keer zwemmen als zeemeermin beviel zó goed dat ik besloot om elke week te trainen. Ik heb echt duizenden uren in het zwembad gelegen. Ook haalde ik mijn freedivebrevet, waarbij je heel diep leert duiken, waardoor ik nu vier minuten lang mijn adem in kan houden. Toen ik het zwemmen goed onder de knie had, begon ik met mijn eigen zeemeerminnenbedrijf: ik ben nu te boeken voor al uw feesten en partijen als 'Mermaid Liara'. 

Lees ook: Ryan werd vader op zijn zestiende: 'Ik dacht: loop ik weg of ga ik ervoor?'

Zeemeermin ben ik parttime, daarnaast werk ik als tekstschrijver. De ene week staan er meerdere optredens gepland, en soms heb ik weken lang niks. Gemiddeld verdien ik er zo'n duizend euro per maand mee, dus dat is een leuke extra. Ik reis het hele land door naar kinderfeestjes, bruiloften en verjaardagen waarbij ik in elk soort water optreed, zolang de temperatuur een beetje oké is, haha. Ook zwem ik in een mobiele duiktank: een soort caravan met ramen. Dit heb ik ooit op een festival gedaan, de mensen daar waren enorm onder de indruk. Met een aantal heb ik steen papier schaar gespeeld, dat was super grappig. 

Ik vind het heel leuk als kinderen geloven dat ik een echte zeemeermin ben, maar meestal twijfelen ze. Als ze zeggen: 'Ik voel je benen!' zeg ik dat het mijn botten zijn. Soms gaan ze op mijn staart staan en roep ik 'Au!'. Daarna geloven ze ineens dat het echt is. Volwassenen vinden het vooral heel indrukwekkend om me te zien, maar soms krijg ik ook nare reacties op social media. Er zijn weleens mannen die vervelende seksueel getinte opmerkingen maken, maar die blokkeer ik gewoon gelijk. Die reacties mogen mij niet weerhouden van mijn passie. 

Met andere zeemeerminnen ben ik nu ontzettend close, we zijn echt een community waarin we vooral veel tips met elkaar delen en elkaar onze zelfgemaakte creaties laten zien. Zo heb ik een staart gemaakt met 15 duizend losse pailletten. Die heb ik er allemaal met de hand op zitten naaien, het kostte me twee jaar en heel wat lange avonden, maar het was een leuk coronaproject. In dit beroep kan ik echt al mijn creativiteit kwijt, in combinatie met mijn liefde voor water en fantasy

Lees ook: Judith en haar dochter zaten vast in de Python: 'Tijdens de rit viel ik flauw'

Recent heb ik een show ontwikkeld over een Nederlandse zeemeermin legende, het zuiderzeewijf. Daar ben ik echt heel trots op. De show speelt zich gewoon op het droge af, waarbij ik gebruik maak van mijn Arial Moon. Dat is een staande maan in de lucht waarin ik verschillende acrobatische oefeningen kan doen. Als zeemeermin wil ik me echt nog verder ontwikkelen en misschien ooit internationaal optreden. Ik ben al een keer in België geweest, en kreeg zelfs een verzoek vanuit Egypte. We zullen zien waar ik allemaal heen zal zwemmen.'

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer Body & Mind