Body & Mind
6 signalen dat je (te) veel stress hebt die je waarschijnlijk nog niet doorhebt
Gepubliceerd op
22 februari 2024 om 08:00
Gepubliceerd op
22 februari 2024 om 08:00
Jezelf chagrijnig en prikkelbaar voelen zijn typische vormen van stress, dat weten we allemaal. Maar wist je dat er nog meer signalen zijn dat je enorm gestrest bent? Volgens stressfysioloog Esther Van Wageningen kan je dit in je lichaam voelen. Hoe zit dat?
Nog voordat je stressklachten ervaart zoals prikkelbaarheid, gebeurt er eerst iets anders in je lijf. Buikpijn en een slechte nachtrust zijn bijvoorbeeld ook tekenen dat je stress opbouwt. 'Dat je lichaam zo reageert op stress komt doordat je ooit een situatie hebt meegemaakt die te overweldigend was. Je hersenen verwerken deze prikkels dan niet goed, de stress die je toen ervaarde wordt opgeslagen. Telkens als je dan in een vergelijkbare (stressvolle) situatie terechtkomt, ervaar je weer hetzelfde gevoel in je lijf,' legt Van Wageningen uit.
Lees ook: Het weerwoord dat je nodig had: het stelen van je partners trui blijkt goed voor je te zijn
Effe een voorbeeld: je kreeg vroeger schreeuwend kritiek dat je Nederlands niet goed was, nu controleer je elke tekst die je schrijft tien keer of alles wel echt goed is. Je gaat extreem twijfelen. Herkenbaar? Om stress te herkennen kun je volgens Van Wageningen beter eerst naar je lichaam luisteren. Dit zijn een paar signalen waar je scherp op kunt zijn:
1. Wakker liggen Wakker liggen door stress is funest voor je mentale gezondheid. Hierdoor raak je oververmoeid en ontstaan er allerlei andere problemen, zoals moeilijkheden op je werk. En waar zorgt dat voor? Juist, nog meer stress.
2. Spierpijn Niet schrikken, het is natuurlijk niet zo dat je omvalt van de stress als je spierpijn hebt. Toch kan de spanning op je spieren wijzen op chronische stress.
3. Kwaaltjes Aanhoudende stress veroorzaakt verschillende kwalen. Zo kun je last krijgen van trillen, buikpijn, zweten, duizeligheid en hyperventilatie. Let op: het is belangrijk om eerst een huisarts te bezoeken, zodat je een medische oorzaak uitsluit. Naast lichamelijke klachten uit stress zich ook in je gedrag: 4. Perfectionisme Onverwerkte stress uit het verleden zorgt vaak voor een sneeuwbaleffect. 'Een perfectionist levert vaak goed werk, maar het kan ook zijn dat het nooit goed genoeg is en je juist te veel hooi op je vork neemt,' licht Van Wageningen toe.
Lees ook: Effe bijkomen: dit zijn de 5 beste gratis meditatie-apps
5. Onrust Ook het niet door kunnen hakken van knopen is volgens de stressfysioloog een stresssignaal. 'Je weet niet goed wat je voelt in je lijf en gaat daardoor twijfelen. 'Daarom ervaar je bijvoorbeeld onrust en onzekerheid,' legt Van Wageningen uit. 'Dit komt vaak voor bij mensen met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.'
6. Gedragsveranderingen Naast dat je zelf last van stress hebt, kun je stress ook afreageren op je omgeving. Bij het kleinste beetje schiet je in paniek en trigger je het gedrag wat altijd naar voren komt. Van Wageningen: 'Je voelt een spanning in je lichaam, om hiermee om te gaan wordt je bijvoorbeeld prikkelbaar. Keer op keer ga je de discussie aan met iemand over kleinigheidjes. '
Je hebt klachten, wat dan? Van Wageningen pleit dat stress echt niet iets is waar je mee moet leren leven. 'Je denkt misschien dit probleem heb ik al jaren en kan niet opgelost worden, maar dat is onzin, je kan er zeker iets aan doen. Wanneer je merkt welke klachten je hebt, kun je nagaan wat er precies gebeurt in je lijf. Waarom schiet je in de verdediging? Of waarom wil je alles controleren? Door het onderliggende gevoel te herkennen, zet je een belangrijke eerste stap volgens Van Wageningen.
Dus, wanneer je de volgende keer stress ervaart, schiet niet gelijk in de paniek. Even tot tien tellen, voel waar je last van hebt en ga daarmee aan de slag. Meer weten? Van Wageningen schreef het boek Dweilen met de kraan dicht hierover.
delen
Laudonne Roos
Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.