Eerste hulp bij solliciteren: met deze antwoorden rock jij al je gesprekken

Body & Mind

Eerste hulp bij solliciteren: met deze antwoorden rock jij al je gesprekken

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

21 maart 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

21 maart 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Bij ieder sollicitatiegesprek zijn er die paar vragen waar het zweet je van uitbreekt. Waarom je hier wil werken? Je wil gewoon beginnen en weten wat 't schuift. Gelukkig is er hulp wanneer je knieën beginnen te knikken en je handen te zweten, want met déze antwoorden op die o-zo-voorspelbare vragen blaas jij de werkgever gegarandeerd omver.

1. 'Hoe gaat het?' Het echte sollicitatiegesprek, en de kans om jezelf in goed daglicht te zetten, begint al bij deze simpele vraag. 'Goed, met jou?' dekt de lading, maar eigenlijk wil je er nog een dikke vette schep bovenop doen: 'Goed, bedankt! Ik zag al uit naar dit gesprek sinds ik de oproep zag langskomen. Fijn dat je me de kans geeft om het gesprek aan te gaan.' Een blijk van waardering dat je bent uitgenodigd zet een lekkere eerste indruk neer, en onderscheidt je van de rest. Wees niet bang om wat hielen te likken. Graag gedaan.

2. 'Wil je wat drinken?' Jup, ook deze blijkt belangrijker dan je denkt. Ondanks dat je de kans op een plaspauze zo klein mogelijk wil houden, is het toch verstandig om een glas water (of een bak koffie) paraat te hebben staan. Bij lastige vragen geeft het jou tijd om je glas te pakken, een slok te nemen, en even drie seconden je hersenpan klaar te stomen voor een antwoord.  

Lees ook: Deze 9 Excel-hacks voorkomen dat jij je laptop 40 keer per dag het raam uit wil smijten

3. 'Vertel me eens over jezelf' Een eeuwenoude pokkevraag, waarna we het liefst diep in onze stoel weg willen zakken. We weten dat-ie eraan komt, en toch struikelen we iedere keer weer over onze woorden. Om het best antwoord te geven op deze vraag vertalen we hem even vanuit z'n werkgevers, want eigenlijk bedoelen ze dit: 'Hoe ben jij als professional en heb ik wat aan jouw vaardigheden?' We loodsen je er met wat do's en dont's doorheen. 

Do: details geven over waar je je bevindt in je carrière. Don't: je cv zinloos opdreunen. Ze hebben het gelezen, ze weten heus al waar je bent afgestudeerd. Do: aangeven waarom je in dit specifieke werkveld zit. Don't: foto's van je puppy laten zien. Do: een indrukwekkende prestatie aankaarten die je hebt behaald. Don't: benadrukken hoe dol je bent op je oma's appeltaart.

4. 'Waarom wil je hier werken?' 'Geld', 'er was niks anders leuks' of 'over twee maanden loopt mijn WW-uitkering af' zijn antwoorden die je toch maar liever wilt vermijden. En hoewel deze vraag soms lastig is om te beantwoorden - want eerlijk gezegd lig je liever met je harses in een strandstoel een cocktail achterover te gieten dan dat je hier zit - is er een truc om toch het gewenste antwoord te geven. Focus je niet op de 'waarom', maar op de 'hier' uit de vraag. Ga eens na bij jezelf waarom je specifiek bij dat bedrijf hebt gesolliciteerd. Dan kan zoiets eruit rollen: 'Ik merk dat werken in teamverband in dit bedrijf hoog in het vaandel staat, en aangezien ik dit ook veel in mijn vorige functie deed, kan ik hier een kwalitatief aandeel in leveren.' Hoppa, daar heb je ze flink in de broek zitten.

5. 'Wat zijn je salaris verwachtingen?' Breekt het zweet je spontaan uit bij deze vraag? Geen zorgen, met dit antwoord dit je sowieso gebakken: 'Ik heb onderzoek gedaan naar marktconform salaris, en toen kwam ik uit op een bedrag tussen de X en Y.' Bonuspunten voor onderzoek doen, en flinke bonuspunten voor een spanwijdte leveren. Het bedrijf zit ook op een budget, en probeert simpelweg uit te vogelen of ze geld voor je hebben. Vind je dat toch een tikkeltje spannend? Kaats de bal terug: 'Welk budget is er voor deze functie gereserveerd?' Kan jij altijd nog aangeven of je aan een hoger bedrag zat te denken.

Lees ook: Breinkrakers: van deze 9 TED-talks leer je meer dan van een meerjarige studie

6. 'Heb je nog sollicitaties lopen bij andere bedrijven?' Voorbeeld uit de dating-wereld: vind je iemand niet aantrekkelijker als je weet dat diegene goed in de markt ligt? Zo denkt de werkgever ook over jou. Mocht het het geval zijn dat je je nog andere opties hebt, wees hier dan eerlijk in. Wel fijn voor de werkgever is als je dan duidelijk maakt dat dit bedrijf jouw prioriteit en voorkeur heeft. Kan een keiharde leugen zijn, maar dat hoeven zij niet te weten.

7. 'Heb je vragen voor ons?' Voordat je een 'nee' uitbrengt en je naar je auto haast om het zweet van je voorhoofd te vegen, is het goed om te weten dat deze vraag een gouden kans is om een laatste, krachtige indruk achter te laten. Een antwoord dat ze sowieso omver blaast: 'Wat zijn de doelen voor dit bedrijf over vijf of tien jaar?' Laat jij ze zien dat je a) geïnteresseerd bent in het bedrijf en b) hier bent voor de lange termijn.

De rest is aan jou. Zet 'm op, kanjer.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen