Een kop vol pluis? Dit zegt jouw pluishaar over je

Beauty

Een kop vol pluis? Dit zegt jouw pluishaar over je

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

14 mei 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

fotografie Linda Stulic

Gepubliceerd op

14 mei 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

fotografie Linda Stulic

Ondertussen hebben we er allemaal last van: pluizende lokken. Geef de schuld maar aan de vele regenbuien en vochtigheid in de lucht, maar al die frizz kan ook nog iets anders betekenen. Namelijk: dat er eigenlijk een flinke krullenbos onder schuilgaat. 

Pluishaar is een indicator dat je haar droog is, en laat krulhaar nou net doorgaans droger zijn dan andere haartypes. Dat komt doordat de structuur het moeilijk maakt voor de natuurlijke oliën om zich een weg naar het uiteinde van je haar te banen. Daarnaast heeft krullend haar de neiging poreuzer te zijn, wat betekent dat het snel water opneemt, maar ook net zo snel weer verliest. 

Geheime krullenkop Zo laat kapster Irinel de León in een artikel van Sunday Edit weten dat zij een behandeling deed met klanten die dachten dat hun haar 'gewoon pluizig' of 'onhandelbaar' was, maar eigenlijk een hoop krullen hadden. 'Er is altijd potentieel. Het gaat gewoon om het trainen van je strengen en het gebruiken van de juiste technieken.' Ook krulexpert Janine Jarman bevestigde dit in hetzelfde artikel: 'Frizz kan een aanwijzing zijn dat er krullend haar onder zit. Je moet waarschijnlijk je krullen verder aanmoedigen.'

Lees ook: Dit is waarom TikTok in de ban is van de 'everything shower'-trend

Zo verzorg jij die krullenbos Geen zorgen, wij helpen je op weg met wat te doen met deze nieuwe informatie. De beste routine voor krullen - en pluishaar - is om minder te reinigen, en meer vocht in te brengen. Daarnaast wil je een haarroutine die je vezels gezond en glad achterlaten, en tegelijkertijd gesloten laten. Een paar dingen die je kan doen zijn: - Gebruik een hydraterende shampoo. Begrippen als alcohol en sulfaten wil je vermijden. - Spoel na het douchen je haar nog een keer na met koud water. Dit zorgt ervoor dat je haarvezels na blootstelling aan warm water weer netjes gaan sluiten. - Je haar natuurlijk aan de lucht laten drogen is het beste, maar mocht je hier geen tijd voor hebben wil je een microvezelhanddoek of een katoenen shirt gebruiken. Als je handdoek te ruw is, kan hij je lokken beschadigen. - Oliën en serums zijn key. - Bezoek regelmatig een kapper.

En onthou: vanaf nu is hydratatie je beste vriend, en hitte je ergste vijand.

Lees ook: Aha! Dus hiervoor is die koudeluchtstand op je föhn

Een snelle fiks Zit je iets korter in je tijd? Geen probleem: Juliette van Ouden, ambassadrice van beautymerk Authentic Beauty Concept, geeft in een artikel van Feeling een snelle tip om die ontsnapte haartjes te temmen. 'Het beste is om je lokken weer een beetje nat te maken en natuurlijk te laten drogen. Mijn tip: smeer je handen in met wat handcrème en ga daarna met je handen door je haar.' Zo zou ook mousse de truc doen, maar haarlak zeker niet. 'Haarlak legt bovendien een laagje over het haar waardoor het er droger uitziet en meer pluist,' volgens van Ouden.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen