Dit is waarom je meer aandacht wil besteden aan je nagelbed

Beauty

Dit is waarom je meer aandacht wil besteden aan je nagelbed

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

21 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

21 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Voor mooie nagels hoef je niet naar de manicure, dat kan ook makkelijk thuis. Maar met alleen een hippe kleur nagellak opsmeren kom je er niet, je nagels hebben meer verzorging nodig om gezond en sterk te blijven. Dit moet je weten over de krachtpatser op je vingertop: je nagelbed.

Nagelbed? Wat is dat nou weer? Je nagelbed is de steunpilaar waar je nagelplaat op rust en bevat bloedvaten waardoor voedingsstoffen je nagels bereiken. In het nagelbed wordt keratine aangemaakt, de stof die de hardheid van je nagels bepaalt. Aan het einde van het bed zit een wat stevigere structuur die je nagel vasthoudt, waardoor vieze bacteriën, virussen en schimmels worden tegengehouden.

Lees ook: Astro-nagels: deze nagellakkleur past het beste bij jou volgens je sterrenbeeld

Naast beschermen regelt dat kleine nagelbed nog meer dan je misschien doorhebt. Het is de stylist van je nagel: het beïnvloedt namelijk de lengte, kleur, textuur en vorm. Het slecht verzorgen ervan kan dan ook vervelende gevolgen opleveren, en die zijn geen pretje:

1. Je nagelbed scheidt van de nagel Als dit gebeurt, dan komt het meestal door een voorwerp te diep onder je nagel steken, bijvoorbeeld om vuil weg te krijgen. Daarmee beschadig je het nagelbed en door de beschadiging hebben bacteriën en schimmels vrij spel. Er kan zelfs een schimmelinfectie ontstaan, en die vermijd je natuurlijk liever.

2. Psoriasis Wat? Ja, nagelpsoriasis bestaat ook. Door de psoriasis hopen huidschilfers op onder de nagel, wat deze omhoog duwt en laat opzwellen. Het uiteinde van je nagel laat dan los wat zorgt voor zalmroze, bruine of zwarte verkleuringen.

3. Ingegroeide teennagels Door slechte verzorging kunnen je nagels naar de zijkant groeien. Laat dat nou precies zijn hoe ingegroeide teennagels ontstaan. 

Hoe voorkom je deze problemen? Oké, een ongezond nagelbed kan dus flink wat narigheid veroorzaken. Gelukkig zijn er wel maatregelen te nemen om allerlei gedoe te voorkomen. Begin bij je producten: agressieve ingrediënten zoals formaldehyde in je nagellak of in schoonmaakmiddelen voor in huis tasten je nagel aan. Draag dus maar handschoenen de volgende keer dat je de wc schoonmaakt. Kijk in plaats daarvan naar verzorgende producten die biotine en keratine bevatten, zoals nagelriemolie. Die stimuleren juist de groei en gezondheid. En nogmaals: stop alsjeblieft geen scherpe stokjes te ver onder je nagel om vuil te verwijderen, want dat werkt juist averechts en beschadigt je nagelbed. En dan nog een laatste ding, bijten en pulken aan je nagels vergroot het risico op infecties, dus dat kun je ook maar beter  achterwege laten.

Gezonde nagels heb je niet in één, twee, drie, maar met wat werk komen ze er vast en zeker wel.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen