6 dingen die je wil weten over 'bacne'

Beauty

6 dingen die je wil weten over 'bacne'

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

6 april 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

6 april 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Puisten op je gezicht, daar hoor je vaak genoeg wat over. Voor elk huidprobleem is wel een toner of een serum voor te vinden, maar over bacne - oftewel rug-acne - hoor je vrijwel niemand praten. Ben je helemaal klaar met die irritante onzuiverheden? Met deze hacks verdwijnen die pukkels als sneeuw voor de zon.

Lees ook: Feit of fabel: van poepen met los haar krijg je puistjes

1. Hoe krijg je die bergen op je rug? Die pijnlijke joekels ontstaan door verschillende redenen. Door je eigen talg en dode huidcellen kunnen haarzakjes verstopt raken, wat acne veroorzaakt. Een andere oorzaak zou zomaar je lievelingsshampoo kunnen zijn. Jammer genoeg doen veel ingrediënten die in je parels zitten, ook je poriën verstoppen. Cacaoboter en kokosboter bijvoorbeeld, zijn echte acnemagneten. Kijk dus eens goed naar de ingrediënten, en zorg dat je na het uitwassen van je haarproducten je rug nog een keer extra boent, om de leftovers van je shampoo en/of conditioner te verwijderen.

2. Hey zweter, ga eens douchen Zweten is nooit fijn, maar wist je dat die druppels de boosdoener kunnen zijn? Zweet dat zich mengt met bacteriën op je huid (ja, die zitten er echt) en dode huidcellen zorgt óók voor verstoppingen. Dit is helaas geen excuus om te stoppen met sporten. Zolang je direct na je workout onder de douche springt, is er niets aan de hand.

3. Zijn puistjes op je gezicht en bacne hetzelfde? Eigenlijk wel. Op welke plek een puist ook komt, je favoriete skincarelijn is de redder in nood. Het enige verschil is dat - tenzij je de flexibiliteit hebt van een ballerina - je niet zo goed bij al die plekken kan. Het is daardoor moeilijker om de acne te behandelen. Gelukkig komen daar sprays om de hoek kijken, zo hoef je je niet in allerlei yoga-posities te wringen om die ene puist op je rug in te smeren.

4. Welke ingrediënten zijn dan wel goed? Er zijn echt wel een aantal sterspelers die jou in een mum van tijd van je bacne afhelpen. Net als voor je mooie koppie, helpen de krachtpatsers Salicylzuur en Benzoylperoxide tegen de eigenwijze uitbarstingen op je rug.

Lees ook: Op je kin, voorhoofd of rug? Dit betekent de plek van je puistje

5. Exfolieer d'r op los Je kunt scrubben tot je eraan ontzweeft, maar het gaat niet die acne op magische wijze laten verdwijnen. Een zachte exfoliant daarentegen zal zeker wel wat helpen, maar eh - wat is dan een 'zachte' variant? Dat zijn chemische exfolianten die in een vloeistof zitten, dit is beter voor je huid dan een scrub: in plaats van alleen op de oppervlakte te blijven, werkt deze ster ook in de poriën. Als al die poespas je rug op kan, kun je ook heel gewoon een droogborstel gebruiken. Net zo makkelijk.

6. Verwissel die handdoek, viezerik Ook al gebruik je alle producten van hier tot Tokio, het heeft geen zin als je vieze handdoeken gebruikt om jezelf af te drogen na een douchebeurt. Als het goed is gebruik je niet de hele week dezelfde handdoek, maar om van die bacne af te komen kun je het best die stofdoek gewoon na één keer benutten in de wasmand pleuren.

Dus zo zie je maar weer, je hoeft je echt niet druk te maken om die puistjes achterop je rug. Het is niets vies, je komt er wel vanaf.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen