Dit weekend is de marathon van Rotterdam, maar hoe gezond is marathonrennen eigenlijk?

Lifestyle

Dit weekend is de marathon van Rotterdam, maar hoe gezond is marathonrennen eigenlijk?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

13 april 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

13 april 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

We rennen met z'n allen de benen uit ons lijf, en niet alleen spreekwoordelijk. Zo'n twee op de vijf Nederlanders gaat weleens hardlopen, een trend die dankzij de motiverende video's op social media alleen maar toeneemt.

Voor de ambitieuze lopers onder ons is een marathon vaak het ultieme doel. Maar hoe gezond is het eigenlijk om jezelf 42,195 kilometer lang helemaal de pleuris te rennen?

Lekker fit Geen poespas, laat rackets, sticks en ballen maar thuis; voor hardlopen heb je alleen een paar goede schoenen nodig en je bent klaar om te gaan. Weinig moeite dus, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Onderzoek na onderzoek toont aan dat het niet alleen je conditie boost, maar ook voor een heleboel andere gezondheidsvoordelen zorgt. Zo vermindert het het risico op kanker, hartziekten, obesitas, en meer. En voor je mentale welzijn? Een rondje rennen bestrijdt depressies, angsten en scherpt je brein aan. 

Lees ook: Hoe goed is jouw conditie? Check het met deze thuistest

Te veel van het goede Dus ja, hardlopen is top, máár overdrijven is ook een vak. Want - zoals veel dingen in het leven - kan te veel juist averechts werken. Kijk je naar de statistieken van marathonlopers, dan zie je al snel dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Bijvoorbeeld: één op de vijf getrainde marathonlopers loopt tijdens een marathon een nieuwe blessure op. En tragisch genoeg, overleed deze week nog een loper aan een hartstilstand tijdens de marathon in Parijs. Dit tweede is een extreem voorbeeld, ja, maar het laat wel zien dat marathons soms gevaarlijker zijn dan je zou denken.

Oververhitting en meer… Dat het escaleert bij zo'n marathon kan door veel verschillende dingen komen. Hoge luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld leiden tot oververhitting, wat obviously niet bepaald goed is voor je lichaam. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat het hart van extreme duurlopers vaak het meest te lijden heeft, met aderen die dichtslibben en beschadigde hartcellen als gevolg. Tenslotte is het lichaam van een mens niet gebouwd op het lopen van een marathon. Je lichaam kan het simpelweg niet aan om zoveel kilometers achter elkaar te rennen. Elke stap belast je knieën en enkels met een veelvoud van je lichaamsgewicht, en dat kan flink wat schade veroorzaken. Het lopen van een marathon vergroot dan ook de kans op blessures aanzienlijk.

Maar hé, laat je vooral niet uit het veld slaan! Ervaren hardlopers die jarenlang trainen, hebben minder last van deze complicaties. Dus laat die impulsieve marathon van Rotterdam dit weekend vooral links liggen en loop hem over een paar jaar op een gezonde manier!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle