Zeg, zijn deze 7 zomeractiviteiten wel veilig voor zwangeren?

Oh Baby!

Zeg, zijn deze 7 zomeractiviteiten wel veilig voor zwangeren?

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

20 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Als jij bij dit artikel bent beland, betekent dit dat jij ervoor openstaat om de luie stoel te verruilen voor wat zomers plezier. Juichen we toe, dat vooropgesteld. Maar of het zo'n slim idee is om jouw bolle buik zomaar overal mee naartoe te nemen? Dat is een tweede. Dit is wat jij volgens experts als zwangere wel en niet kan doen deze zomer. 

1. De achtbaan Niets leuker dan een dagje pretpark, maar vindt je ukkepuk dit ook? Hoewel er geen concreet wetenschappelijk bewijs voor is, neigt verloskundigenpraktijk Lucina naar het antwoord 'nee'. Vanwege de duizelingen, bloeddrukwisselingen, en met name de klappen en stoten, nemen zij aan dat dit niet bepaald de allerbeste activiteit is voor je spruit. Ach, jij vermaakt je ook wel een middag bij die suikerspinnenkraam, toch?

2. De zonnebank Vlak voordat de eerste zonnestralen in ons kikkerland opduiken, haasten een hoop mensen zich naar de zonnebank om hun huid te voorzien van het eerste laagje pigment. Als zwangere wil je die zonnebanksessie laten voor wat het is. Niet om de reden die je denkt, de UV-stralen kunnen geen kwaad voor je kleine. Sterker nog: die bereiken de baarmoeder niet eens. Wat wel de reden is, is dat je door zweetverlies kan uitdrogen, de bloedtoevoer naar je baby hierdoor vermindert, en er zo minder voedingsstoffen bij je groeiende baby arriveren. Geboortecentrum Puur geeft daarnaast nog aan dat, vooral in de eerste drie maanden, jouw flink verhoogde lichaamstemperatuur meer kans geeft op aangeboren afwijkingen. Genoeg redenen om je zonnebanksessie negen maanden naar voren te schuiven, dachten we zo.

Lees ook: Daar ga je al: wist je dat jongensbaby’s meer geluid maken dan meisjesbaby’s?

3. Bakken in de zon Nu horen we je denken: hoe zit het met normaal zonnen? De zon vermijden is tamelijk lastig, en je ligbed ieder halfuur bijdraaien voor wat schaduw is ook geen leven. Geen zorgen hoor, je kan gerust zonnen, maar hou wel rekening met die uitdroging waar we het net over hadden. Drink genoeg water, vermijd de heetste momenten van de dag en ga vooral niet te lang in de zon. Ook goed om te weten is dat je huid dankzij je veranderende hormoonhuishouding de zon anders ontvangt dan wanneer je niet zwanger bent. Wat normaal gesproken een zongebruinde gloed werd, kan nu ook veranderen in een zwangerschapsmasker, oftewel donkerbruine vlekken op je gezicht. Onze tip? Probeer de zon eventjes uit, en kijk hoe je huid hierop reageert. En vergeet vooral je hoge factor zonnebrand niet op te smeren.

4. Surfen  Ben jij een waterrat? Dan zijn wij de dragers van niet al te best nieuws. Jouw surfplank gaat geen water, maar vooral de binnenkant van je schuur zien deze zomer. Volgens verloskundigepraktijk Sifra is er teveel risico dat je je evenwicht verliest en onbedoeld op je maag valt. Als jij jezelf tot een ware surfpro verklaard, liggen die statistieken natuurlijk wat anders. Maar het is alsnog wijs om dit eerst met je dokter te bespreken. Better be safe than sorry.

5. Andere wateractiviteiten Als je absoluut niet weg te houden bent van het water, is er geen advies om een boottocht te vermijden tijdens de zwangerschap. Hou wel rekening met eventuele misselijkheid en duizeligheid wanneer de boot veel schommelt. Vaak geldt: hoe groter de boot, hoe beter. Meestal geeft de organisatie achter de tocht nog aan of deze geschikt is voor zwangeren, dus twijfel niet om hen te raadplegen. Een rondje varen op een jetski of bananenboot is daarentegen nog wel iets te optimistisch ingeschat. Om dezelfde redenen als bij een achtbaan - de duizelingen, bloeddruk en stoten - wil je deze ook maar overslaan.

Lees ook: Perspraat: 'Hij vroeg of ik met weeën en 5 centimeter ontsluiting kon helpen zoeken naar zijn shirt'

6. Diepzeeduiken We durven het bijna niet te vertellen, maar ook diepzeeduiken wil je van je zomerbucketlist schrappen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde vind je hierbij verhoogde risico's op onder andere hypoxie, schade door de luchtbellen, gebroken vliezen, decompressieziekte, luchtembolie, and the list goes on.

7. Een eind fietsen Om te eindigen op een iets positievere noot, en je het idee te geven dat je toch nog íéts kan: je fiets uit de schuur trekken en een eindje trappen kan geen kwaad. Het enige waar experts je nog op wijzen, is of je je met zo'n bolle buik wel veilig op een fiets kan begeven, maar dat inschattingsvermogen laten we bij jou.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen