Waarom ze in Denemarken de kinderwagen (inclusief baby) buiten laten staan

Oh Baby!

Waarom ze in Denemarken de kinderwagen (inclusief baby) buiten laten staan

Cilla Peters
Door

Cilla Peters

Gepubliceerd op

6 januari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

6 januari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Wie ooit in Denemarken is geweest, heeft ze vast gezien: speciale parkeerplekken waar ouders hun kinderwagen – inclusief baby – parkeren terwijl ze zelf ergens zitten te lunchen. Dat is geen nalatig ouderschap, maar een doordachte theorie. Wij leggen 'm je uit.

Als rust, reinheid en regelmaat jouw lijfspreuk is, is de kans ook groot dat je je kappersafspraak na het middagdutje van je kind inplant. Of dat je liever zonder je kroost uit eten gaat met vrienden. Nou, in Denemarken doen ze daar dus niet aan. Niet omdat de ouders daar skitta hebben aan structuur, maar omdat ze hun baby buiten laten slapen. Ook als pa/ma/ouder op pad is. Kind plus wagen worden geparkeerd op de stoep, en ouder(s) zijn/is binnen te vinden.

Lees ook: 50 steengoede tips van een slaapcoach om je kroost beter te laten pitten

Maar ook als Denen gewoon thuis zijn laten ze hun kinderen buiten slapen. In de tuin, of op het balkon. Waarom doen die malle Denen dat nou toch? Nou, zo mal is dit helemaal niet. Veel ouders zweren namelijk bij buiten tukken, en geloven dat het veel gezondheidsvoordelen voor hun kiddo's oplevert. Uit een enquête in Finland – dit fenomeen komt in heel Scandinavië voor – bleek dat volgens ouders hun kind langer sliep als-ie buiten lag, en dat er zich geen gevaarlijke situaties voordeden. Ook niet bij dik min nul. Verder maakt een kind meer vitamine D aan als-ie buiten slaapt, en dat is weer goed voor de weerstand, botten en het gebit. Verder blijkt uit onderzoek dat kinderen die buiten slapen minder last hebben van verkoudheid omdat de kwaliteit van de lucht beter is dan binnen.

Ook steeds meer Nederlandse kinderdagverblijven passen dit trucje toe. Zoals opvang Partou: op sommige van hun locaties staan babyslaaphuisjes waar ‘moeilijke’ slapers buiten hun tukkie kunnen doen. Vaak met resultaat: minder prikkels, meer slapen, die kids gaan helemaal lekker. 

Klinkt misschien een tikkie onverantwoord, je baby onbeheerd buiten laten staan. In Nederland is dat het misschien ook wel, maar in Denemarken komt dit fenomeen zo vaak voor dat ouders zich daar niet zo'n zorgen om maken. Althans, dat beweert een Amerikaanse vrouw die viral ging op TikTok met onderstaande video. Volgens haar worden baby's niet gekidnapt in Denemarken omdat niemand de verantwoordelijkheid wil over andersmans baby. Dat zou zo zijn omdat de gezondheidszorg in Denemarken er alles aan doet om ieders kinderwens in vervulling te laten gaan.

  Lees ook: Ongevraagd moederadvies? Deze 10 comebacks zetten bemoeierige Bea's op hun plek

Mocht je zelf nou ook willen proberen of je kind beter gaat op slapen in de buitenlucht, dan wat tips:

1. Leg een thermometer in de kinderwagen Bij temperaturen onder nul pak je je baby natuurlijk goed in, maar leg voor de zekerheid ook een thermometer in de kinderwagen zodat je zeker weet dat je kleine niet onderkoeld raakt. 

2. Sla de Dam nog even over Omdat dit fenomeen in Nederland nog weinig voorkomt, adviseren wij om je baby niet op de Dam te parkeren en zelf te gaan shoppen. Hou het gewoon lekker bij je eigen tuin/balkon, da's een stuk veiliger. 

3. Zorg voor een overkapping Want het regent hier nogal vaak. Ook weer zo sneu.

4. Sluit een babyfoon aan Best onwennig, het babybedje leeg en je kleintje buiten in de kinderwagen voor z'n middagslaapje. Door een babyfoon aan te sluiten kun je 'm toch nog een beetje in de smiezen houden zonder dat je elke vijftien minuten die krakende openslaande deuren openrukt om te loeren hoe het gaat daarbuiten. 

Shop nu: &C's nieuwste Oh Baby! Special september 2022

7 ,45

delen
Cilla Peters

Cilla Peters (1996) is de enige Fries op de &C-redactie (#prayforcilla) en zelfbenoemd kattenfluisteraar. Eet mergpijpen op zeer specifieke manier (eerst de chocola, dan de onderkant, daarna de vulling en als laatste de marsepein) en is gek op zinnen tussen haakjes zetten. (Maar dat had je vast al gemerkt.)

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen