Perspraat: 'Ik beviel plots in de douche zonder verloskundige'

Oh Baby!

Perspraat: 'Ik beviel plots in de douche zonder verloskundige'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 juli 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 juli 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Natuurlijk ben je blij dat je zwanger bent, maar eh, dat kind moet er ook een keer uit. En daar gaat heel wat gepuf, gesteun en gepers aan vooraf. Elke week vertelt een vrouw in Perspraat over haar bevalling, dus ook over de schade daar beneden, meevallers en favoriete scheldwoorden. Deze week duiken we de bevalkamer in met Juliëtte.

Naam: Juliëtte Leeftijd: 33 jaar Wanneer ben je bevallen: 2013 Van wie: een dochter Hoeveelste kind: de derde Aantal hechtingen: 0 Lees ook: Perspraat: 'Ik mocht geen derde kind krijgen, ik beval te snel' Waar ben je bevallen, thuis of in het ziekenhuis? Thuis. Dit was een bewuste keuze na een vervelende ervaring in het ziekenhuis van de eerste en een hele fijne thuisbevalling van de tweede. Ook hebben we bewust voor geen kraamzorg gekozen. Heerlijk om gewoon als gezin onze gang te kunnen gaan zonder vreemde mensen in huis. Wat had je liever voor de bevalling willen weten? 'Ik beviel twee keer na de 41 weken, dit keer met net 39 weken. Ik was er dus totaal nog niet op voorbereid. Uiteindelijk ben ik bevallen zonder de verloskundige, wat wel even voor paniek zorgde. Vooral omdat ik onder de douche beviel en ik mijn man nog wakker moest roepen middenin de nacht.' Wie kon jij wel schieten tijdens de bevalling? 'Mijn man toen ik hem riep en hij maar niet wakker werd, om vervolgens rustig uit bed te komen terwijl ik al persweeën had. Ik was bang dat ik de baby met mijn natte handen misschien zou laten vallen. Natuurlijk gebeurde dit niet, haha.' Wat riep je tijdens het persen? 'Verder riep ik niets. Ik was behoorlijk in mezelf gekeerd tijdens alledrie mijn bevallingen.' Wat is je 100 procent meegevallen aan de bevalling? 'De snelheid en achteraf ook het hele fijne bevallen onder de douche. Vooral voor onze dochter leek dit een relaxte overgang. Ze kwam helemaal kalm ter wereld.' Wat was het handigste item in je vluchtkoffer? 'Die had ik nog niet ingepakt. Oeps.' Lees ook: Perspraat: 'De kraamhulp had dit in 40 jaar nog nooit gezien' Hoe was het down under gesteld na de bevalling? 'Alles was helemaal heel, al was het wel spannend of de placenta nog los zou komen.' Hoelang duurde het voordat je weer toe was aan seks? 'Een week of zes en dat verliep eigenlijk als vanouds, op wat eigen onzekerheid en lekkende borsten na. Als cadeautje van de borstvoeding.' Eens maar nooit weer of kom maar door met de volgende? 'Drie is genoeg, maar zo bevallen was echt heel fijn!'

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag in voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen