Wil je weten: bizarre zwangerschapssymptomen die niemand je vertelt

Oh Baby!

Wil je weten: bizarre zwangerschapssymptomen die niemand je vertelt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

29 juli 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

29 juli 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Kotsmisselijk je dag beginnen, de gigantische aversie tegen de geuren van iedereen die je liefhebt en het oncontroleerbare verlangen naar augurken. Dat zijn zwangerschapssymptomen (of moeten we clichés zeggen?) die we nou wel weten. Wij somden dingen op die je ongetwijfeld nog niét wist.

1. Rapunzel We beginnen hem positief: je haar groeit. En snel. Altijd al lange lokken gewild maar zonder succes? Dit is je moment. Je nieuwe glanzende kapsel heb je te danken aan je hormonen. Je haar heeft van nature namelijk groei- en rustperiodes, waarbij zo'n 90 procent van je haar in een groeiperiode zit en 10 procent in een rustperiode. Dankzij de verhoogde aanmaak van onze grote vriendin oestrogeen en een betere bloedcirculatie kunnen die groeiperiodes wat langer aanhouden, waardoor je haar dus sneller lang wordt tijdens je zwangerschap.

Lees ook: Eerste hulp bij knuffelpaniek: wat doe je als de lievelingsknuffel van je kind kwijtraakt?

2. Op grote voet Aan het eerste schoeisel van je baby zal je waarschijnlijk geen fortuin uitgeven – ze groeien er binnen no time toch weer uit. Misschien wordt het tijd om daar zelf ook rekening mee te houden. Wetenschappers van de Universiteit van Iowa ontdekten namelijk dat bij 60 procent van de vrouwen de schoenmaat groeide na hun eerste zwangerschap. Dit komt omdat tijdens deze negen maanden de voetholte afneemt, en je voeten platter worden. En daarom dus ook langer, tot wel een hele schoenmaat. Daar gaat je collectie in maatje 38. Verder is het ook gewoon een goed excuus om een nieuw paar in te slaan. Want de rest pas je namelijk écht niet meer.

3. I'm blue da ba dee da ba dai Weer iets toe te voegen aan het lijstje van wonderlijke dingen die je vagina doet en kan: van kleur veranderen. En wel naar blauw. Of pimpelpaars. Deze toverbalsituatie wordt officieel het teken van Chadwick genoemd (vernoemd naar de gynaecoloog die het ontdekte) en kan al gebeuren vanaf de zesde week van je zwangerschap. Het is redelijk simpel te verklaren, het komt namelijk door de verhoogde circulatie en toevoer van bloed daarbeneden. Een purper-poes, dus. Of discobal-doos.

Lees ook: Hoe de fuck komen baby's toch aan zo'n ijzersterke grip?

4. Stenen snoepen  Cravings naar augurken kennen we inmiddels wel. Maar sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap cravings naar heel andere dingen. Dingen, ja. Geen etenswaren. Denk aan steen, papier, zand en krijt. Als je ineens de oncontroleerbare neiging voelt om het boodschappenlijstje in je mond te stoppen ben je dus niet de enige. Dit fenomeen heet 'Pica' en kan volgens de American Dietetic Association worden veroorzaakt door een tekort aan ijzer, vitaminen en mineralen. Laat het wel even weten aan je dokter als je zin hebt om aan je kladblok te beginnen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen