Hoe de fuck komen baby's toch aan zo'n ijzersterke grip?

Oh Baby!

Hoe de fuck komen baby's toch aan zo'n ijzersterke grip?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

20 april 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 april 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Wie ooit is vastgegrepen door het handje van een baby weet hoe verbazingwekkend sterk de kleine koters zijn. Of ze nou je haren vastgrijpen, je ketting of iets anders dat ze niet horen te hebben, loslaten zullen ze niet.

Dit houdt ook in dat je soms met man en macht de kleine vingers uit elkaar probeert te trekken om een kraal uit het vuistje te plukken dat het kind ergens op de grond heeft gevonden. Qua kracht is de Hulk er niks bij, hoe kan dat? Het feit dat ze zo sterk zijn is gewoon een aangeboren reflex, en daar maakt deze TikTokker graag gebruik van:

Born this way Het reflex heet the Palmar Grasp Reflex, oftewel de aangeboren gewoonte om de handen sterk te sluiten als iets de palm raakt. Dit doen baby's zelfs al als ze nog in de buik zitten, waarom je vaak echo's ziet waarbij de baby als een soort strijder hun vuist in de lucht steekt. Ze houden dit reflex tot zo'n vijf tot zes maanden na de geboorte, vanaf die leeftijd gaan baby's bewust naar dingen grijpen en is het dus hun eigen keuze als ze jou niet meer loslaten.

Oerbaby's De grip van een pasgeboren baby is sterk genoeg om hun eigen gewicht te dragen. Dat doen veel volwassenen ze niet na. Deze kracht heeft nu geen nut meer. Maar heel, héél vroeger – als in: toen we nog apen waren– wel. Toen moesten baby's namelijk aan hun moeder blijven hangen. Ze konden natuurlijk niet lekker in een Maxi-Cosi chillen terwijl hun ouders op zoek waren naar eten. Het reflex is dus altijd gebleven, en is nu eerder irritant dan nuttig.

Lees ook: The liking gap: mensen vinden jou blijkbaar leuker dan je denkt

Ook bij de poten De voeten hebben trouwens zo'n zelfde soort reflex: het plantar reflex. Als je met je duim zacht op de bal van de voet drukt, net onder de tenen, zul je zien dat de tenen van de baby om jouw vinger heen gaan krullen. De reden voor dit reflex is hetzelfde als bij de handen, de apenbaby's die moesten blijven hangen. Weet je dat ook weer.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen

Meer van deze auteur