Zweet je als een otter? Dit is waarom je oksels meer stinken tijdens borstvoeding

Oh Baby!

Zweet je als een otter? Dit is waarom je oksels meer stinken tijdens borstvoeding

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

3 juni 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

3 juni 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Bevallen van een kleine en jaag je liters deo er doorheen, omdat je een uur in de wind stinkt? Daar zit een luchtje aan, dus wij doken effe de biologieboeken in om uit te zoeken hoe dit precies zit. Spoiler alert: het heeft alles te maken met moedernatuur.

Na een hoop bloed, zweet en tranen ben je blij als de bevalling erop zit. Heel leuk zo'n baby, maar naast dat je melk lekt en zowat luiers moet dragen vanwege het bloedverlies, zweet je ook nog eens als een otter. Waarom is dat eigenlijk zo?

Lees ook: 6 tips om als borstvoedende moeder de snikhitte te overleven

Koop maar knijpers voor je sociale kring Eerst knal je er een mini-mens uit, en dan moet je dealen met van die klotsende dingen. Dat is niet voor niets, want op deze manier neemt je lichaam afscheid van al dat vruchtwater, bloed en andere vloeistoffen die je hebt verzameld tijdens de zwangerschap. Je zweet ze er letterlijk uit. Daarnaast helpt het ook niet als je nachtenlang op bent voor de kleine om 'm in slaap te sussen. Door die newborn-stress ga je sowieso al meer zweten. Lekker dan. 

24/7 melkbuffet Hoewel je waarschijnlijk niet zit te wachten op die verlepte uiengeur, heeft die geur een goede reden. Het is als het ware een soort biologisch kruimelspoor dat je achterlaat voor je baby. Die kleine kan nog niet goed zien en voelen, maar moet wel op de een of andere manier jouw borst kunnen vinden voor zijn of haar dagelijkse feestmaal. Daarom laat je lichaam een geur los die je kindje aantrekt. Niet echt sexy, maar handig is het wel. Voor je kind dan.  Is de stank niet te harden? Dan moet je helaas even door de zure appel heen bijten, want die geur gaat vanzelf weg. O, nog een gouden tip: door veel water te drinken raak je sneller nare geurtjes kwijt. Helpt ook nog 'ns voor je melkproductie. Win-win. 

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen