Welke vitamines heb je (extra) nodig als je zwanger bent?

Oh Baby!

Welke vitamines heb je (extra) nodig als je zwanger bent?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

9 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Ben je zwanger, dan wil je extra goed voor jezelf en je nog ongeboren baby zorgen. Je bent dan ook geneigd om lekker veel vitamines te bunkeren. Nobel idee, maar niet altijd nodig en soms zelfs schadelijk.

Om daar gelijk maar mee te beginnen (hè, gezellig): te veel vitamine A tijdens je zwangerschap is niet goed. Het verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen, aldus het Voedingscentrum. Slik daarom geen supplementen met vitamine A, eet geen lever en beperk het gebruik van leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Daarin zit (veel) vitamine A. Af en toe een boterham met een dun laagje kan geen kwaad, maar werk geen hele pakken weg. Lees ook: Zolang duurt het gemiddeld om zwanger te worden Twee uitzonderingen Dat hebben we afgetikt, op naar de vitamines die je wél nodig hebt. Over het algemeen geldt: eet je gevarieerd en gezond, dan krijg je voldoende vitamines binnen tijdens je zwangerschap. Op twee uitzonderingen na: foliumzuur en (soms) vitamine D.

Aan het zuur Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en de aanleg van het ruggenmerg. Het verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby, aldus het Voedingscentrum. Omdat je via voeding vaak niet genoeg binnenkrijgt, zou je extra bij moeten slikken: 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger wil worden, tot week tien van de zwangerschap.

Eigen keuze Vitamine D is iets complexer. Eet je gezond en gevarieerd – genoeg vette vis, vlees, eieren en melkproducten – en kom je dagelijks minimaal een halfuurtje buiten, dan maak je in principe voldoende vitamine D aan. Extra vitamine D is dan niet nodig, maar kan ook geen kwaad. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zegt in dat geval: het is aan de zwangere zelf om te beslissen.

Dan wél Kom je echter niet veel buiten of heb je een zwarte huidskleur, dan maak je minder vitamine D aan. Dan is het wél verstandig om vitamine D bij te slikken. En wel 10 microgram per dag. Vitamine D is belangrijk voor een goede botontwikkeling van de ongeboren baby. Het lijkt de risico's op zwangerschapdiabetes, een laag geboortegewicht en astma-achtige symptomen bij je kindje te verlagen, aldus de Gezondheidsraad. Lees ook: Als je tijdens de bevalling in levensgevaar komt, kies je dan voor jezelf of je baby?

Advies Moet je veel overgeven of ben je bang dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt? Overleg dan even met je verloskundige of je bijvoorbeeld een multivitaminepil voor zwangere vrouwen kunt slikken en zo ja, welke.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen