Zolang duurt het gemiddeld om zwanger te worden

Oh Baby!

Zolang duurt het gemiddeld om zwanger te worden

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 juni 2023 om 20:00

Gepubliceerd op

24 juni 2023 om 20:00

Probeer je zwanger te worden, dan kan je dat niet snel genoeg gaan. Helaas komt er soms wat geduld bij kijken.

Voordat je aan kinderen wilde beginnen, zag je misschien al helemaal voor je hoe het in de toekomst zou gaan: een maand of drie en je zou met een positieve test in je handen staan. Van die één of twee negatieve testen zou je even balen, maar je zou optimistisch doorgaan. Fijn als het precies zo gegaan is, minder fijn als je na maand zes, zeven of achttien wéér ongesteld wordt.

Geen uitzondering En toch ben je, afhankelijk van je leeftijd, zowel in het eerste als het laatste geval geen uitzondering. Volgens Ouders Van Nu is dertig procent van de vrouwen binnen drie maanden zwanger. Zeventig procent is binnen een halfjaar in verwachting. Tachtig procent binnen een jaar. En negentig procent na twee jaar. Lees ook: Is er een verband tussen zwanger worden en een orgasme krijgen? Gemeen, maar waar Let wel: deze cijfers gaan op voor vrouwen onder de 35 jaar. Het is gemeen, maar waar – en helaas ook logisch: hoe ouder je bent, hoe langer het kan duren om zwanger te worden. Iemand van 35 heeft nog altijd vijftig procent kans om binnen een halfjaar zwanger te worden, maar deze kans neemt met het ouder worden wel steeds sneller af. Naar de huisarts We snappen dat je na een paar maanden van hoop en teleurstelling naar de huisarts wil stappen. Maar over het algemeen geldt: wacht daarmee tot je een jaar bezig bent. Daarvoor is er vaak nog geen reden tot ongerustheid. Vrouwen boven de 35 jaar wordt geadviseerd om na zes maanden uitblijvende zwangerschap aan de bel te trekken – er kan in sommige gevallen namelijk haast bij zijn. Lees ook: Mooi hoor, zo'n beige kinderkamer: maar is de trend wel goed voor je koter? Het kan verkeren Tot slot: duurde het bij je eerste kind lang voordat je zwanger was? Dat hoeft niet te betekenen dat het een tweede of derde keer ook lang duurt. Elke zwangerschap is anders.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen