Wacht wat? Van Ozempic word je zwanger (of nou ja…)

Oh Baby!

Wacht wat? Van Ozempic word je zwanger (of nou ja…)

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

3 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

3 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Tegenwoordig kent iedereen en zijn moeder het diabetesmedicijn Ozempic wel. Het is vooral populair onder celebrities die het gebruiken als een snelle, eenvoudige manier om af te vallen. Maar wat we nu weer online zagen… Ozempic zou een verrassend voordeel bieden - althans, dat hangt wel af van je kinderwens.

Er wordt namelijk gezegd dat Ozempic de kans op zwangerschap kan vergroten. Dit gerucht trok onze aandacht en we besloten eens dieper te graven: wat is hier nu echt van waar?

Klopt, maar niet helemaal De bewering dat Ozempic de kans op zwangerschap verhoogt klinkt misschien interessant, maar is wel een beetje misleidend. Er is namelijk geen bewijs dat het medicijn je vruchtbaarheid verbetert. Wat er wél speelt, is dat er geruchten rondgaan dat Ozempic de effectiviteit van anticonceptiepillen kan verminderen, waardoor de kans op een - ongeplande - zwangerschap toeneemt.

Lees ook: Dit is volgens TikTok de beste maand om zwanger te raken

Tirzepa-wat? Maar hoe zit dat echt? Volgens deskundigen die met The Cut spraken, kan de stof tirzepatide - dat bijvoorbeeld in het gewichtsverliesmedicijn Mounjaro zit - de maaglediging vertragen, wat ook de manier kan beïnvloeden waarop anticonceptiepillen worden verwerkt in je lichaam. Onderzoek toont aan dat na een dosis van 5 milligram tirzepatide de hoeveelheid orale anticonceptiemiddelen in het lichaam met ongeveer 20 procent afneemt.

De maar… Alleen - en hier komt de clou - het ding is, dat het actieve bestanddeel in Ozempic niet tirzepatide is, maar semaglutide. En dat heeft geen invloed op anticonceptiepillen. Dus al die ophef? Ja, dat gaat nergens over. Alhoewel, Dr. Frisse legt aan The Cut uit dat het wel zo is dat, als je vruchtbaarheid negatief beïnvloed werd door overgewicht, afvallen - op welke manier dan ook - je kansen om zwanger te worden kan vergroten.

Zo zien we maar weer, je moet niet álles geloven wat je online leest. Dit is wederom een les dat niet alles is wat het lijkt - toch weer een internetmythe ontkracht!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Oh Baby!