Alsjeblieft, met deze tips bespaar je honderden euro's op abonnementen, huur of tickets

Oh Baby!

Alsjeblieft, met deze tips bespaar je honderden euro's op abonnementen, huur of tickets

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

6 december 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

6 december 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Ja-ha, we weten heus dat we altijd de kleine lettertjes moeten lezen, maar of we dat daadwerkelijk doen is een ander verhaal. Toch zonde, want het kan je een hoop geld opleveren. Daarom zetten wij even voor je op een rijtje welke instanties je beter nog maar wél even na wil gaan.

Bedank ons later maar, als je de belrondes hebt gemaakt.

Doei dure woninghuur Te beginnen met de grootste last van de eeuw: de huurprijzen. In 2023 ligt de liberalisatiegrens, de maximale huur bij nieuwe verhuring van een sociale huurwoning, op 806,06 euro. Betaal jij meer voor jouw sociale huurwoning, dan ligt-ie dus boven die grens. De vraag is alleen of dat wel terecht is, en om dat te checken kun je zelf je huurprijs berekenen met een puntentelling. Als het blijkt dat de huurprijs eigenlijk lager zou moeten zijn, kun je het proces van huurverlaging beginnen. Oh, en doe dat dan voordat de eerste zes maanden in je nieuwe huurwoning zijn verstreken, want de huurcommissie kan de huur alleen verlagen in dat eerste halfjaar. Krijg je zelfs ook nog het geld terug van toen je nog wél teveel betaalde. Bijna alsof je geld hebt verdiend. Girl math.

En doei dure kamerhuur Onzelfstandige woningen, waarbij je bijvoorbeeld de badkamer of keuken deelt, vallen onder een andere regeling, maar ook hierbij is het slim om even de maximale huurprijs te berekenen. Want, en nu komt-ie, vaak ligt de wettelijk bepaalde maximale huurprijs van kamers onder de prijs die je maandelijks moet overmaken. Vooral in de hoofdstad. Hoe je dit allemaal in gang zet? Contacteer eerst even je huurbaas erover, en gebruik de juiste documenten om alles goed te laten verlopen. Wel zo degelijk van je.

Lees ook: Nog even sparen: dit is hoeveel geld je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken

Vaste klantenkorting Je kent het gezegde: voor wat, hoort wat. Ook voor jou als vaste klant. Ga dus even aan de telefoon hangen met bedrijven als KPN en Ziggo, maar check ook je telefoonprovider en andere lopende abonnementen. Na al die jaren wil je de boel toch liever opzeggen, maar laat dat nou net zijn wat ze aan de andere kant van de lijn écht niet willen horen. Voor je het weet zullen ze je kortingen aanbieden om je bij ze te houden.

Terug van vertraagde vluchten Zeg je vliegvakantie, zeg je vertraging. Of, voor de echte pechvogels onder ons, een geannuleerde vlucht. Maar mocht het nou zo erg uit de hand lopen dat je een vertraging van drie uur of meer oploopt, dan is er een mogelijkheid dat je recht hebt op compensatie. Besluit je bij een vertraging van meer dan vijf uur zelfs om niet meer verder te reizen, dan heb je ook recht op terugbetaling van je ticket én van een terugvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt. Voor vluchten tot en met 1.500 km hebben we het dan over 250 euro, bij vluchten tussen de 1.500 en 3.500 km over 400 euro, en over 600 euro bij vluchten langer dan 3.500 km. Wát een prijzen.

Lees ook: Zoveel geld zou je verdienen als je het bedrag van je koffie to go zou beleggen 

Dure beeldbuistelevisiekosten Had jij tussen 1996 en 2006 ook zo'n dikke beeldbuistelevisie in de woonkamer staan? Dan is de kans groot dat je hier destijds te veel voor hebt betaald, blijkt uit berekeningen van de Consumentenbond. Mensen met zo'n Samsung, Philips, LG, Panasonic, Toshiba of Technicolor televisie betaalden gemiddeld 10 procent te veel voor hun kleurentelevisie of computerbeeldscherm. Met de actie beeldbuis-claim van de Consumentenbond en Consumentenclaim kun je checken of je in aanmerking komt voor een compensatie. Lees ook: Poenpraat: 'We hebben 160.000 euro gespaard'

Geld terug van NS Geloof het of niet, maar NS vindt het zelf ook vervelend als jij vertraging oploopt. Daarom kun je voor vertraging tijdens je binnenlandse reizen gewoon een vergoeding aanvragen. Reis je bijvoorbeeld op saldo, dan krijg je bij dertig tot negenenvijftig minuten al je halve ritprijs vergoed. Bij zestig minuten of meer krijg je alles vergoed, net als bij een persoonlijk of anoniem OV. Da's toch mooi meegenomen. Er zitten alleen wel wat addertjes onder het gras. Zo geldt de korting niet bij een ticket goedkoper dan 2,30, maar ook niet als de langere reistijd vooraf al was aangekondigd, als een andere treinmaatschappij de vertraging heeft veroorzaakt, als de aanvraag later dan drie maanden na de reisdatum is ingediend óf als het een kwestie van overmacht was. Dat sluit al aardig wat uit, maar dat mag de pret niet drukken. Claimen, die vergoeding.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is journalist en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur