Nog even sparen: dit is hoeveel geld je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken

Body & Mind

Nog even sparen: dit is hoeveel geld je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

5 december 2023 om 10:00

Gepubliceerd op

5 december 2023 om 10:00

Van die dingen die je wilt weten, maar waar je eigenlijk vrij weinig aan hebt. Zoals of de kwaak van een eend echoot (doet-ie dus niet) of dat je ook kan dromen terwijl je snurkt (nope). Maar ook het antwoord op de vraag: met hoeveel geld hoef ik nooit meer te werken?

Met heel veel geld, dat klopt, maar er zit ook een berekening achter. 

Nooit meer werken  Het bedrag hangt natuurlijk af van hoe oud je mag worden, top je 'm over twintig jaar al af of over vijftig jaar pas, en van wat voor luxueus leven je wel of niet leidt. Wel zijn er wat basisregels, waaronder een van de Financial Independent, Retire Early-movement. Het 'FIRE-getal' reken je uit door eerst eens je jaaruitgaven bij elkaar op te tellen, van alle koffie to-go's tot je hypotheek en benzinekosten. 

Vervolgens vermenigvuldig je dit bedrag met 25. Het getal dat daaruit komt, verklaart waarom 'FIRE'-aanhangers zo zuinig mogelijk proberen te leven. Hoe minder jaaruitgaven, hoe minder geld je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken. Maar deze basisregel is ook gebaseerd op het idee dat je je geld gaat investeren en er op lange termijn rendement op behaalt. Kun je daar weer op teren als het geld op is. Lees ook: Poenpraat: 'Werk doen waar ik gelukkig van word, vind ik belangrijker dan geld'

Rekensom voor lang leve de lol Maar voor iedereen die helemaal niet zo ver vooruit denkt en gewoon het antwoord wil weten op deze lichtelijk onnodige vraag, hebben we een makkelijkere rekensom. Daarmee hoef je alleen maar een gok te doen naar hoe oud je gaat worden en 'm in te vullen: levensverwachting in maanden x maandelijkse uitgaven. 

Even een voorbeeldsom. Stel: je tikt morgen de 30 aan en hoopt in ieder geval de 80 te halen. Dat zijn nog 50 jaren die je te wachten staan, oftewel 600 maanden. Maandelijks geef je 2.000 euro uit (stel, hè), dus dat wordt 600 x 2.000, waar een bedrag van 1.200.000 euro uit komt. Nog even door ploeteren dus, maar hey, je weet wel waar je aan toe bent.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur