Mexicaanse lifehack: geef je baby twee limoenen zodat 'ie sneller leert lopen

Oh Baby!

Mexicaanse lifehack: geef je baby twee limoenen zodat 'ie sneller leert lopen

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

27 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

27 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

De eerste stapjes van je kind zijn een grote mijlpaal. Het liefst oefen je zo vaak mogelijk met ze om ze een handje te helpen, maar uiteindelijk moeten ze het zetten van de stappen toch echt zelf doen. In Mexico klinkt een old wives tale dat je kind sneller leert lopen door ze twee limoenen te geven, en de wetenschap kan dit onderbouwen.

Op TikTok delen ouders video's van hun kinderen die ze twee limoenen hebben gegeven. Hoewel de meerderheid ze eerst probeert op te eten, of ermee begint te gooien, lijkt een grote groep daadwerkelijk sneller te gaan lopen. 'Mijn Mexicaanse familie doet dit al jaren,' vertelt een TikTokker in de reacties. 'Het zorgde ervoor dat we allemaal súper snel konden lopen.'

Lees ook: Daar ga je al: wist je dat jongensbaby’s meer geluid maken dan meisjesbaby’s? Ook Marieke Elsinga heeft de lifehack succesvol toegepast, deelt ze deze week in haar radioshow.

Maarre, waarom werkt dit eigenlijk? Stap voor stap De wetenschap hierachter is niet dat je kind gelijk op zoek gaat naar munt en tequila om een Mojito voor je te maken. Was het maar zo'n feest. Het heeft juist allemaal met balans te maken. In deze studie uit 2013 bleek namelijk dat baby's veel sneller leren lopen als ze een object vasthouden. Dat hoeven dus niet per sé limoenen te zijn, hoewel die wel de perfecte maat hebben voor kleine babyhanden.

Voor het onderzoek zijn 24 lopende kinderen van 13 maanden oud, en 24 kruipende kinderen van 13 maanden oud gevolgd. Ze gaven deze kinderen objecten om vast te houden en observeerden hoe ze kropen of liepen. Wat bleek? De lopende baby's vielen nauwelijks als ze iets in hun handen hadden. Sterker nog, 90 procent van de baby's had een object vast tijdens het lopen, en ze vielen twee keer zo vaak als ze niks in hun handen hadden.

Balanceren kun je leren Als een baby leert lopen is balans het allerbelangrijkst. Ze moeten ineens hun ronde lijf, dat de afgelopen maanden goed gevoed is met melk, omhooghouden op twee wankele benen. Daarnaast hebben ze ook een goede hand-oog-voet coördinatie nodig om die balans te kunnen bewaren. Door objecten in hun handen te dragen worden ze beter in deze coördinatie, waardoor ze dus ook sneller leren lopen. Om diezelfde reden hebben koorddansers ook altijd zo'n lange stok vast: dat maakt het houden van balans een stuk makkelijker. Conclusie? Geef dat kind limoenen, en laat ze gelijk naar de keuken lopen zodat jij gewoon voor jezelf die Mojito kunt maken.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen

Meer van deze auteur