Spic en span: zo hou je een grote herfstschoonmaak

Lifestyle

Spic en span: zo hou je een grote herfstschoonmaak

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 november 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

5 november 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Zit je liever met een warme kop chocolademelk onder een dekentje op de bank dan dat je poetsdoeken staat uit te wringen? Dat snappen we maar al te goed. Toch zijn deze grauwe dagen een prima moment voor die langverwachte herfstschoonmaak. Maar waar begin je? Wij helpen je.

1. Waterkoker schoonmaken Die waterkoker kan na een tijdje theetjes tappen vol zitten met kalk. Dit kan je oplossen door een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker te gieten. Breng het water aan de kook en laat het eventjes doorkoken. Tip: zet een raam open, want dit stinkt een uur in de wind. Vervolgens leeg je de waterkoker en spoel je goed na met koud water. Maak de waterkoker van binnen goed schoon met een sopje met afwasmiddel, je wil ten slotte niet dat je Winter Glow-thee een zure nasmaak heeft.

Lees ook: Slimmer soppen: deze plekken in de keuken vergeten we vaak schoon te maken 2. Oven/magnetron schoonmaken Na alle taarten, opwarmmaaltijden en leftover kippensoep heeft jouw oven/magnetron een geurtje gekregen. Maar je hoeft je oven heus niet meteen naar de vuilstort te brengen, want deze kan je namelijk heel makkelijk schoonmaken. Verwarm de oven op 200-250 graden en zet er een bakje water met baking soda in. Voeg eventueel citroensap toe voor een frisse geur en laat dit minimaal 30 minuten intrekken. Haal er tot slot een vochtige doek doorheen om alle restjes mee te pakken.

3. Koffiezetapparaat reinigen Voor dat bakkie zwart goud in de ochtend moet je wat overhebben, maar gelukkig hoef je daar niet al teveel moeite voor te doen. Voor alle mensen met filterkoffie hebben we hier een stappenplan. Je begint met het leeg maken van de filterhouder en deze omspoelen met water. Doe 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water in de koffiepot en giet dit mengsel in het waterreservoir. Als je je apparaat dan aanzet zal het azijnmengsel door het koffiezetapparaat heen gaan. Doe dit daarna nog een keertje met schoon water en herhaal dit tot het water niet meer naar azijn smaakt. Je koffiezetapparaat is weer zo goed als nieuw.

4. Kussens en dekbed schoonmaken Af en toe kan je dekbed zeker een grondige wasbeurt gebruiken. Er verzamelen zich namelijk een hoop bacteriën van zweet en ander vocht in je bed. Tijd voor een schoonmaaksessie dus. De meeste kussens en dekbedden kan je prima in de wasmachine gooien maar kijk van tevoren even op de wasinstructies. Haal voor je gaat wassen eerst de slopen eraf en gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor jouw stof. Na het eerste programma spoel je al het wasmiddel eruit met een extra wasbeurt. Doe dit ook als je het daarna in de droger doet en denk eraan dat het een tijdje kan duren voor het droog is. Wat je namelijk echt niet wil is in een klam bed moeten slapen. 

5. Matras reinigen met baking soda Wat te doen als je een kop koffie over je bed heen klettert? Of als 's nachts de tijd van de maand aanbreekt en je doorlekt op je matras? Je gooit er een beetje baking soda op en het probleem is zo verholpen. Maak een kopje van warm water en een beetje baking soda. Dep dit mengsel op de vlek, laat het even goed intrekken en doe er daarna wat water op. Even droogdeppen en tada! De vlek is als sneeuw voor de zon verdwenen. 

Lees ook: Haast? Met deze lifehack is je zeiknatte was drie keer sneller droog 6. Badmat wassen Vraagje voor je geweten: hoe vaak was jij je badmat? Waarschijnlijk niet vaak genoeg, want dat moet eigenlijk elke week. Ja, echt elke week. Je voeten mogen dan wel schoon zijn als je uit de douche of het bad stapt maar de combinatie van vocht en de grond is geen goede match. Je stapt zo met je tenen op een dosis bacteriën. Gooi je badmat dus een keer in de week lekker in het sop of was hem op 60 graden. De meeste badmatten kun je beter niet in de droger doen omdat dit slecht kan zijn voor de anti-slip-laag, dus let hier een beetje op. Anders lig je zo met je snufferd op die harde badkamervloer.

7. Gordijnen wassen Gordijnen wassen is een tricky klusje waar je even je gedachten bij moet houden. Let heel goed op de wasinstructies en check de krimptolerantie. Sommige stoffen hebben namelijk een krimptolerantie tot wel 4%, dat betekent dat jouw gordijn van 250 centimeter straks ineens 10 centimeter boven de grond hangt. En voor een gordijn met hoog water heb je natuurlijk niet je portemonnee opengetrokken. Je kan de meeste gordijnen wel in je eigen wasmachine wassen, maar again, lees de instructies voor je aan de slag gaat. Na het wassen kan je de gordijnen nat ophangen en ze gesloten laten drogen. 

8. Ramen lappen De zon schijnt op de ramen en die gore strepen trekken je aandacht in plaats van de mooie bloemen buiten. Daarom hoort bij een grote voorjaarsschoonmaak natuurlijk het lappen van de ramen. Je wil ten slotte zonder vieze waas naar buiten kunnen kijken. Maar hoe zorg je ervoor dat je geen strepen op je raam krijgt? Gebruik gewoon warm schoon water en een schone spons om je raam te wassen. Zorg er ook voor dat de spons niet te nat is en dat je zo min mogelijk zeep gebruikt. De reinigingsmiddelen zorgen namelijk vaak voor strepen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen