De waarheid als een koe: waarom haverdrink geen havermelk is

Lifestyle

De waarheid als een koe: waarom haverdrink geen havermelk is

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

20 oktober 2022 om 18:00

Bron / Fotografie

Beeld: &C BrandStudio

Gepubliceerd op

20 oktober 2022 om 18:00

Bron / Fotografie

Beeld: &C BrandStudio

Lukt het niet om de bovenstaande video te bekijken? Zorg er dan voor dat je de cookies accepteert.

Melk, wie is er niet mee opgegroeid? Waar we vroeger eigenlijk alleen hoefden te kiezen tussen het blauwe of rode pak (inderdaad, karnemelk), is de keuze dankzij de plantaardige varianten nu helemaal reuze. Maar zijn dat nou volwaardige vervangers van melk? 

Goeie vraag - en hierbij het korte antwoord: nee. Hoe zit het nu precies? 

Haver van m’n bedshow Omdat we hierbij niet alles op een grote hoop willen gooien, spitsen we ons hier vooral toe op de haverdrink - en in die naam ligt meteen al veel besloten. Misschien ken je de havervariant wel als havermélk, en dat mag dus eigenlijk niet: alleen melk afkomstig van dieren mag als melk worden verkocht. 

Zuiver zuivel Zo, da’s alvast feitje één. Dat plantaardige zuivelvervangers een lagere belasting op het milieu hebben, is meteen feitje twee. Door naar de voedingsstoffen van plantaardige dranken zoals haverdrink. Kunnen we ook kort over zijn: ze bevatten vaak te weinig eiwit en ze zijn niet altijd verrijkt met calcium en vitamine B12. Daarnaast maakt het nemen van zuivel en specifiek melk, de kans op darmkanker kleiner. Dit zou kunnen komen door de calcium die erin zit, maar dit gunstige effect kan ook veroorzaakt worden door andere stoffen die in zuivel zitten. Daarom kun je zuivel niet één op één vervangen door een ander product. 

In de Schijf van Vijf Het kan natuurlijk zijn dat je geen zuivel wil of kan eten of drinken. Kies dan vooral voor plantaardige dranken met voldoende eiwit en waar voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd. Zo kunnen ze wel voedingsstoffen leveren die je mist als je geen zuivel neemt. Sojadrink met niet te veel suiker en toegevoegd calcium en vitamine B12 staat bijvoorbeeld in de Schijf van Vijf. 

Blije feitjes Leuk en handig deze eet-feitjes? Check dan ook onze andere artikelen over voeding. Zo lees je hier of je het nou beter is met groene of met kruidenthee te leuten en hier of je beter zee- of tafelzout op tafel zet. 

Dit is een samenwerking met Voedingscentrum, de - jazeker - uitvinder van de Schijf van Vijf en dé organisatie die ons onafhankelijke informatie geeft over gezonde, duurzame en veilige voedselkeuze. Voor al je eetvragen ga je naar Voedingscentrum.nl

Beter weten. Beter eten.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer van de BrandStudio